Afectează sau nu fertilitatea vaccinarea împotriva COVID-19? Ce arată un studiu realizat pe mai mult de 2.000 de cupluri

Publicat: 22 01. 2022, 13:18
Sursa foto: Shutterstock

Vaccinarea împotriva COVID nu afectează şansele de a concepe un copil, arată datele unui nou studiu, realizat pe un eșantion de peste 2.000 de cupluri, din Statele Unite ale Americii și Canada, dar infecția poate afecta temporar fertilitatea masculină.

Conform rezultatelor studiului finanţat de Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) din Statele Unite, parte a Departamentului pentru Sănătate, cercetătorii nu au identificat diferenţe în ceea ce priveşte şansele de concepţie, dacă oricare dinte partenerii de sex masculin sau de sex feminin useseră erau vaccinaţi împotriva COVI-19, comparativ cu cele ale cuplurilor nevaccinate.

Totuși, se arată în comunicatul recent al instituțiilor sanitare,cuplurile aveau şanse ușor puţin mai mici să conceapă un copil dacă partenerul de sex masculin fusese infectat cu SARS-CoV-2 cu cel mult 60 de zile înainte de ciclul menstrual al partenerei, ceea ce sugerează că infecția cu noul coronavirus poate reduce temporar fertilitatea masculină, arată studiul publicat în American Jurnal of Epidemiology.

„Rezultatele dau asigurări că, pentru cuplurile care doresc o sarcină, vaccinarea nu pare să afecteze fertilitatea”, a declarat Diana Bianchi, director al Institutului Naţional Eunice Kennedy Shriver de Pediatrie şi Dezvoltare Umană din cadrul NIH, care a finanţat studiul. „În plus, oferă informaţii pentru medicii care consiliază persoanele care îşi doresc o sarcină”, a precizat medicul.

Cercetătorii au analizat o bază de date cu participanți din Statele Unite sau Canada, cupluri care doreau un copil, fără să apeleze la tratamente de ferticilitate, femeile având vârste între 21 și 45 de ani.

Șanse reduse cu 18%

Cercetătorii nu au identificat diferenţe majore în ceea ce priveşte ratele de concepţie pe fiecare ciclu menstrual între cuplurile nevaccinate şi cele vaccinate în care cel puţin un partener a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID sau un anunmit tip de vaccin sau când l-au primit.

Per ansamblu, infecția cu COVID-19 nu a fost asociată cu o diferență în ceea ce privește concepterea unui copil. Totuși, spun cercetătorii, cuplurile în care parteneruld e sex masculi a fost confirmat în decurs de 60 de zile dintr-un cinclu menstrual aveau cu 18% mai puține șanse să conceapă în acel ciclu.

Febra, despe care se știe că reduce cantitatea și motilitatea spermei, este frecventă în cazurile de COVID-19, așa că poate explica reducerea temporară a fertilității masculine. Cercetătorii au menționat că aceasta ar putea fi evitată prin vaccinare, despre care au conchis că, pe lângă că nu are efecte negative asupra fertilității, poate ajuta să reducă riscurile pe care infecția le poate avea asupra sănătății mamei și fătului.