EXCLUSIV | Mihaela Anghel, prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 în România: „Anul acesta a fost mai mult decât perfect, am rămas însărcinată la câteva zile de la prima doză”

EXCLUSIV | Mihaela Anghel, prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 în România: „Anul acesta a fost mai mult decât perfect, am rămas însărcinată la câteva zile de la prima doză”
Mihaela Anghel, de la momentul vaccinării, la Crăciunul petrecut cu fiica ei, Rebecca / Sursa foto: Ro-Vaccinare și arhiva personală
Publicat: 30/12/2021, 13:30

Asistenta medicală Mihaela Anghel a fost prima dintre cele peste 7,9 milioane de persoane care s-au vaccinat în România, cu câteva zile înainte de sfârșitul primului an pandemic, când a început campania de imunizare. Acum, la 12 de luni de momentul imunizării cu prima doză, tânăra mărturisește, pentru GÂNDUL, că 2021, când a devenit pentru prima dată mamă, a fost pentru ea „mai mult decât perfect”.

În 27 decembrie 2020, Mihaela Anghel, asistentă medicală la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, primea prima doză de vaccin împotriva COVID-19 administrată în România, sub blițul aparatelor foto și în fața camerelor video, în cadrul unui amplu eveniment de presă care marca debutul campaniei naționale.

„Astăzi, 27 decembrie 2020, a început campania de vaccinare în România. Debutul campaniei a fost marcat în această dimineață la Institutul Național de Boli Infecțioase «Prof. Dr. Matei Balș» din Capitală. Prima persoană vaccinată a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2”, anunțau, acum un an, oficialii Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Mihaela Anghel le spunea atunci jurnaliștilor că se simte privilegiată. „Cred că a fost cea mai mare emoție pe care am trăit-o, am fost privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din această țară. Nu am întrebat nici măcar o secundă de ce am fost eu aleasă, pur și simplu am spus da și am ajuns aici. Nu a durut absolut deloc, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut până acum”, spunea atunci Mihaela.

„Susțin vaccinarea, atât în sarcină, cât și în alăptare”

Un an mai târziu, Mihaela Anghel se declară cea mai fericită din viață, în ciuda pandemiei de COVID-19, și susține în continuare campania de vaccinare.

La 12 luni de la debutul acesteia, Mihaela Anghel mărturisește că la momentul când primea prima doză, sau poate la câteva zile după, a rămas însărcinată, iar acum se bucură de sărbătorile de iarnă împreună cu fiica ei, Rebecca, în vârstă de trei luni și jumătate.

„Chiar dacă pandemia ne-a afectat stilul de viață pe care îl aveam, pentru mine anul acesta a fost mai mult decât perfect. La puțin timp după doza de rapel, am aflat ca sunt însărcinată. Se pare că sarcina a apărut la câteva zile de la prima doza sau chiar înainte… nu se știe sigur. Vaccinul m-a protejat atât pe mine, cât și bebelușul, care în urma vaccinului are anticorpi”, ne-a mărturisit Mihaela.

Ea recomandă tuturor vaccinarea anti-COVID, chiar și femeilor însărcinate, pentru că serul ajută bebelușul să se imunizeze.

„Susțin vaccinarea, atât în sarcină, cât și în alăptare, este recomandat de medici și nu face nimic rău bebelușului, din contră, îl ajută să se imunizeze. Încă nu am făcut și a treia doza, dar urmează. Din fericire, toți membrii familiei sunt imunizați și nu au avut contact cu virusul”, mai spune Mihaela.

”În familie ne vom petrece și Noul An și bineînțeles că o să fie cel mai frumos și fericit”, a mai spus tânăra mamă.

Mihaela, printre primii europeni vaccinați

De la momentul când Mihaela Anghel primea prima doză de vaccin, până pe 29 decembrie 2021, 7,81 milioane de români au schema completă de imunizare. S-au administrat peste 15,8 milioane de doze, dintre care aproape 2 milioane reprezintă doza de rapel.

Rata de vaccinare în România este printre cele mai scăzute din Europa. Conform datelor publicate de CNCAV, până în 16 decembrie, este vorba de 40,7% din populația generală, respectiv 46,5% din populație eligibilă, adică în vârstă de peste 12 ani, și 48,8% din cea adultă, de peste 18 ani.

Campania de vaccinare din România, care a început cu Mihaela Anghel, a demarat în aceeași zi la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

De atunci s-au administrat în statele UE aproape 710 milioane de doze, numărul persoanelor vaccinate cu schema completă depășind 289,3 milioane de europeni. Asfel, rata de vaccinare a europenilor, cu schema completă, a ajuns la o medie de 67,8% din populația generală, repectiv 79,1% printre adulți (peste 18 ani), potrivit ultimelor date publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

La nivel global, au fost administrate peste 9,07 miliarde de doze, iar 57,6% din populația globului a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19, potrivit cifrelor din 29 decembrie 2021 ale Our World in Data.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu