DSP BUCUREȘTI: 75 de beneficiari și angajați din centre de îngrijire și asistență socială, confirmați cu SARS-CoV-2. Ce amenzi au primit responsabilii

DSP BUCUREȘTI: 75 de beneficiari și angajați din centre de îngrijire și asistență socială, confirmați cu SARS-CoV-2. Ce amenzi au primit responsabilii
Mulți bătrâni din centrele rezidențiale au pierdut lupta cu noul coronavirus
Publicat: 25/05/2020, 17:17
Actualizat: 26/05/2020, 10:55

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a identificat, în urma unui control, 75 de persoane care au fost confirmate pozitiv cu infecția cu noul coronavirus în centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru persoane dependente, atât din randul personalului medical și de îngrijire cât și din cadrul persoanelor internate.

Urmare apariției cazurilor confirmate de SARS-CoV-2 pozitiv în centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru persoane dependente, atât din randul personalului medical și de îngrijire cât și din cadrul persoanelor internate, personalul de specialitate din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București a efectuat un control în data de 24 mai, a anunțat luni instituția, printr-un comunicat de presă.

Nu s-au luat toate măsurile pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus

În urma acțiunii de control, au fost identificate 75 de persoane, atât din randul personalului angajat al centrului cât și din rândul beneficiarilor, confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2.

Inspectorii DSP au constat că nu au fost instituite, de către personalul medico-sanitar și administrativ, toate măsurile care să prevină apariția sau răspândirea de boli transmisibile, respectiv neefectuarea dezinfecției terminale prin nebulizare, nu au fost stabilite spații special amenajate pentru echiparea/dezechiparea personalului angajat, nu au fost actualizate procedurile specifice.

„Pentru neinstituirea și neaplicarea de către personalul medico-sanitar și administrativ a măsurilor care să prevină apariția sau răspândirea de boli transmisibile, a fost aplicată amenda contravențională, persoanei responsabile, conform prevederilor HG nr. 857/2011, în valoare de 20.000 lei”, a anunțat instituția.

DSP recomandă limitarea internărilor

Conform comunicatului DSP București, în urma controlului s-a recomandat respectarea, în continuare, a măsurii de limitare a internărilor precum și interzicerea vizitelor aparținătorilor.

În plus, inspectorii DSP au indicat supravegherea zilnică, clinică și epidemiologică, atât a beneficiarilor din cămin cât și a personalului, cu monitorizarea temperaturii și a simptomtologiei, cu anunțarea telefonică imediată la DSPMB, cu repetarea exsudatelor nazale și faringiene la apariția simptomelor.

După testare, suspecți ar trebui grupați în saloane/dormitoare și izolați, până la aflarea rezultatului, când se va acționa conform metodologiei, a recomandat DSP București

DSP a mai recomandat intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție precum și efectuarea curățeniei terminale/dezinfecției terminale, inclusiv prin nebulizare, atât în saloane/dormitoare cât și în spațiile comune, reinstruirea personalului cu privire la obligativitatea purtării echipamentului de protecție și actualizarea procedurilor specifice, în conformitate cu metodologia supravegherii infecției cu COVID-19.

Conform celor mai recente date ale Ministerului Muncii, din 16 mai, 360 de angajați din centrele rezidențiale din țară au fost infectați cu noul coronavirus, iar doi lucrători din sistemul de asistență socială și-au pierdut viața.

Conform situției la nivel național de la acea dată, 0,2% din totalul beneficiarilor au decedat ca urmare a infectării cu virusul COVID-19, respectiv 122 de vârstnici și adulți cu dizabilități, iar 1,15% din totalul beneficiarilor din sistem sunt infectați cu virusul COVID-19, respectiv 657 persoane, dintre care 17 copii. Nu s-a înregistrat niciun deces în rândul copiilor. La acea dată erau 436 de beneficiari vindecați.

Cel mai mare focar din sistemul de asistență socială din țară este cel de la Căminul de bătrâni „Sf. Ilie” din Galați, unde peste o sută de bătrâni beneficiari și angajați au fost confirmați cu infecția cu SARS-CoV-2 și mulți și-au pierdut viața.

De amintit că, după modelul cadrelor medicale, și angajații din centrele rezidențiale primesc un stimulent de risc social, conform unei hotărâri recente a Guvenului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic