Germania avertizează Turcia împotriva „provocării” din estul Mediteranei: Nu realuați explorarea gazelor naturale!

Publicat: 13 10. 2020, 10:14
Germania avertizează Turcia împotriva „provocării” din estul Mediteranei: Nu realuați explorarea gazelor naturale! / Sursă FOTO: Shutterstock

Turcia ar trebui să se abțină de la provocare în conflictul referitor la gazele din estul Mediteranei, a declarat marți ministrul german de Externe Heiko Maas, adăugând că Germania s-a solidarizat cu Cipru și Grecia ca parteneri ai UE.

„Ankara trebuie să pună capăt detenției și provocării dacă guvernul este interesat de discuții – așa cum a afirmat în repetate rânduri”, a declarat Maas la Berlin înainte de a pleca în Cipru și ulterior în Grecia.

Germania avertizează Turcia: Ankara trebuie să pună capăt provocării!

Acesta a făcut apel la Turcia să rămână deschisă pentru discuții și a cerut Ankarei să nu reia explorarea gazelor naturale în zonele maritime mai controversate, transmite Reuters.

O navă turcă a navigat luni, 12 octombrie, pentru a efectua anchete seismice în estul Mediteranei, determinând Grecia solicite din sancțiuni Uniunii Europene pentru Ankarei referitoare la drepturie de explorare offshore.

Von der Leyen: Fac apel la Turcia să se abțină de la provocări și acțiuni unilaterale în Mediterana de Est / UE amenință Ankara cu sancțiuni

Uniunea Europeană avertizează că ar putea să impună sancțiuni Turciei ca urmare a „provocărilor și presiunilor” Ankarei în conflictul cu Grecia privitor la resursele energetice din Mediterana de Est.

Vineri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la Ankara „să se abțină de la acțiuni unilaterale” în Mediterana de Est, potrivit BBC.

Declarațiile Ursulei von der Leyen au fost făcute vineri dimineața în timpul reunii sale cu liderii europeni, la Bruxelles.

Anterior, Turcia și Grecia au decis să reînceapă dialogul cu privire la această problemă, pentru detensionarea situației din regiune.

Tensiunile dintre Atena și Ankara au crescut în ultimele luni, după ce Turcia a trimis o navă de explorare a resurselor naturale pentru a identifica potențiale depozite de petrol și gaze într-o regiune disputată cu Grecia.

„Uniunea Europeană își dorește o relație pozitivă și constructivă cu Turcia, iar acest lucru ar fi și în interesul Ankarei. Dar aceasta va funcționa doar dacă provocările și presiunile încetează. În acest sens, ne așteptăm ca Turcia să se abțină de acum de la acțiuni unilaterale. În cazul unor noi astfel de acțiuni ale Ankarei, Uniunea Europeană va face uz de toate instrumentele și opțiunile pe care le are la dispoziție. Avem o serie de măsuri pe care le putem aplica imediat”, a spus Ursula von der Leyen vineri.

După discuțiile de joi seara, statele membre ale UE au căzut de acord să reanalizeze comportamentul Turciei în acest sens în luna decembrie și să impună sacțiuni în cazul în care „provocările” nu încetează.