Von der Leyen: Fac apel la Turcia să se abțină de la provocări și acțiuni unilaterale în Mediterana de Est / UE amenință Ankara cu sancțiuni

Von der Leyen: Fac apel la Turcia să se abțină de la provocări și acțiuni unilaterale în Mediterana de Est / UE amenință Ankara cu sancțiuni
Von der Leyen: Fac apel la Turcia să se abțină de la provocări și acțiuni unilaterale în Mediterana de Est / UE amenință Ankara cu sancțiuni. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02/10/2020, 12:00

Uniunea Europeană avertizează că ar putea să impună sancțiuni la adresa Turciei ca urmare a „provocărilor și presiunilor” Ankarei în conflictul cu Grecia privitor la resursele energetice din Mediterana de Est.

Vineri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la Ankara „să se abțină de la acțiuni unilaterale” în Mediterana de Est, potrivit BBC.

Declarațiile Ursulei von der Leyen au fost făcute vineri dimineața în timpul reunii sale cu liderii europeni, la Bruxelles.

Anterior, Turcia și Grecia au decis să reînceapă dialogul cu privire la această problemă, pentru detensionarea situației din regiune.

Tensiunile dintre Atena și Ankara au crescut în ultimele luni, după ce Turcia a trimis o navă de explorare a resurselor naturale pentru a identifica potențiale depozite de petrol și gaze într-o regiune disputată cu Grecia.

„Uniunea Europeană își dorește o relație pozitivă și constructivă cu Turcia, iar acest lucru ar fi și în interesul Ankarei. Dar aceasta va funcționa doar dacă provocările și presiunile încetează. În acest sens, ne așteptăm ca Turcia să se abțină de acum de la acțiuni unilaterale. În cazul unor noi astfel de acțiuni ale Ankarei, Uniunea Europeană va face uz de toate instrumentele și opțiunile pe care le are la dispoziție. Avem o serie de măsuri pe care le putem aplica imediat”, a spus Ursula von der Leyen vineri.

După discuțiile de joi seara, statele membre ale UE au căzut de acord să reanalizeze comportamentul Turciei în acest sens în luna decembrie și să impună sacțiuni în cazul în care „provocările” nu încetează.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a postat un mesaj pe Twitter după reuniune, în care a explicat că UE ar putea impune sancțiuni Turciei.

„Uniunea Europeană a lansat un avertisment clar cu privire la sancțiunile împotriva Turciei în cazul în care aceasta va continua să încalce legislația internațională”, a spus Kurz pe Twitter.

La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Uniunea Europeană este dispusă să îi ofere Turciei relații comerciale mai apropiate, dar a avertizat că posibilitatea sancțiunilor încă va exista în cazul în care situația din Mediterana de Est va continua să fie tensionată.

Care este contextul?

Tensiunile dintre Grecia și Turcia au crescut puternic luna trecută, după ce Ankara a trimis nava Oruc Reis într-o zonă disputată din Mediterana de Est pentru explorarea resurselor naturale.

De atunci, Turcia a retras nava, pentru a calma tensiunile cu Grecia înaintea summit-ului UE din 1-2 octombrie, summit în cadrul căruia vor fi discutate posibile sancțiuni la adresa Ankarei. Sancțiunile împotriva Turciei au fost cerute de Cipru, Grecia și Franța.

Ankara riscă să fie ținta unor sancțiuni din partea Uniunii Europene, care a anunțat că oferă sprijin total Greciei și Ciprului în această dispută, însă mai multe state, printre care și Germania, vor detensionarea situației prin intermediul dialogului.

Franţa şi-a afişat fără echivoc sprijinul pentru Grecia desfăşurând nave de război şi avioane de luptă în regiune, o iniţiativă denunţată puternic de preşedintele turc.

Recent, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că Turcia își dorește un dialog cu Grecia și o soluție politică pentru această problemă.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...