Jandarmii din Brăila, acuzați că au bătut un tânăr. Jandarmeria: „Victima” avea o eșarfă roșie la gât, nu sânge (VIDEO)

Publicat: 31/03/2021, 11:34
Actualizat: 31/03/2021, 12:12

Jandarmeria revine cu noi explicații în cazul tânărului care ar fi fost agresat la Brăila. Jandarmii spun că acesta avea o eșarfă roșie la gât, nu sânge.

Tânărul făcea parte dintr-un grup de 17 persoane, care au manifestat agresiv la Brăila și a primit o amendă de 1.950 lei pentru încălcarea prevederilor legale, scrie adevărul.ro. Imaginile de pe internet sunt neclare și s-a sugerat că tânărul ar fi fost bătut.

Jandarmeria: „Avea o eșarfă roșie la gât”

„La Brăila, o parte dintre manifestanţi a aruncat cu obiecte contondente asupra jandarmilor şi asupra autespecialelor, rănind un jandarm şi avariind mai multe autospeciale. Din grupul celor care s-au manifestat violent, 17 persoane au fost conduse la sediul IPJ Brăila pentru continuarea cercetărilor. În încercarea de a induce ideea unei intervenţii abuzive a jandarmilor, unul dintre manifestanţi a postat pe reţelele de socializare un clip video în care prezintă un tânăr căzut pe jos, cu o pată de culoare roşie în jurul capului, sugerând că este vorba de sânge, ca urmare a unei intervenţii a forţelor de ordine.

Facem precizarea că tânărul respectiv avea în jurul gâtului o esarfă de culoare roşie şi în niciun caz nu era vorba despre sânge, aşa cum tot în imaginile postate, se demonstrează acest aspect. Bărbatul respectiv tocmai fusese sancţionat de către jandarmi cu suma de 1.950 lei pentru încălcarea prevederilor legale”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei.

Jandarmeria Română arată că a asigurat măsurile de ordine şi siguranţă a participanţilor la protestele care au avut loc marţi în 71 de localităţi.

644 de sancțiuni contravenționale

„Până la acest moment, au fost aplicate organizatorilor şi participanţilor 644 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 368.350 de lei, în principal, pentru nedeclararea manifestaţiilor, desfăşurarea acestora în intervalul de timp în care normele legale prevăd restricţionarea circulaţiei şi permit deplasarea în afara locuinţei pentru motive strict reglementate, precum şi pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară”, mai arată Jandarmeria Română.

Știrea inițială. Un tânăr ar fi fost bătut de jandarmi la Brăila și scenele violente au fost filmate și puse pe rețelele de socializare. AUR cere „suspendarea celor implicați în abuzurile comise la Brăila”.

Imagini cu un tânăr plin de sânge, care zace pe jos, în timp ce polițiștii și jandarmii legitimează un alt tânăr au fost postate pe rețelele sociale, scrie News.ro, citat de știrileprotv.ro.

Pe imagini se vede cum cel care filmează este somat să plece de la fața locului, dar acesta continuă să filmeze.

Totodată, se audce cum cineva îi spune tânărului aflat pe jos să se ridice, pentru că „nu a pățit nimic”.

Cel care a filmat, ridicat de jandarmi

Cel care filmează este vizat de mai mulți jandarmi, iar imaginea dispare și se aude un zgomot de îmbrânceală, iar tânărului i se cere să urce, probabil în duba Jandarmeriei.

„La sediul Poliţiei Municipiului Brăila a fost condus de către jandarmi un grup de 19 tineri pentru a fi sancţionaţi în urma intervenţiei jandarmilor la manifestaţiile publice avute loc pe raza municipiului. În sediul subunităţii, una dintre persoane a reclamat faptul că a avut o altercaţie cu un jandarm, solicitând să depună plângere penală. Poliţiştii s-au sesizat pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă, dosarul penal urmând a fi înaintat spre competenta soluţionare a Parchetului Teritorial Militar de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, a transmis IPJ Brăila.

Oamenii legii au precizat că tânărul care se vede întins pe jos a reclamat altercația, dar în sediul subunității nu a cerut să i se acorde îngrijiri medicale.

„Nu a solicitat îngrijiri medicale, iar la plecarea din sediu s-a simțit rău, fiind preluat de o ambulanță”, au mai spus polițiștii.

Băiatul rănit a ajuns la Spitalul Județean Brăila.

AUR cere să se ia măsuri

Parlamentarii AUR au cerut „suspendarea imediată a celor implicați în abuzurile comise noaptea trecută la Brăila împotriva protestatarilor pașnici, unii dintre ei minori”.

Totodată, AUR cere „sancționarea prefectului de București pentru partizanat politic și inducerea în eroare a opiniei publice. Alin Stoica, prefectul Capitalei, a spus, marți, că responsabili pentru protestele de luni care au degenerat în violențe sunt cei de la AUR”.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase