Medicii de familie, implicați în campania de vaccinare. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Publicat: 23 03. 2021, 06:37
Medicii de familie, implicați în campania de vaccinare. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță / Foto ilustrație: Pixabay.com

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, spune că zilnic sunt programate circa 9.000-10.000 de persoane pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca. El a cerut DSP-urilor să facă liste cu medicii de familie care vor să participe la campania de vaccinare. Cei care se vor vaccina la medicul de familie nu vor trebui să se programeze în platforma de vaccinare.

„Noi ne gândim ca, de la sfârşitul lunii aprilie, pe lângă activitatea din centrele de vaccinare, care va fi crescută – pe de o parte prin deschiderea de noi centre de vaccinare, pe de altă parte vom creşte numărul de persoane vaccinate per cabinet de la 60 la aproape 90 de persoane – de la sfârşitul lunii aprilie vom demara şi activitatea de vaccinare în cabinetele medicilor de familie. Chiar astăzi am transmis către Direcţiile de Sănătate Publică o adresă prin care solicit evaluarea la nivelul fiecărui judeţ a medicilor de familie care pot să fie incluşi în acest demers de vaccinare pentru a putea realiza catagrafia la nivelul fiecărui judeţ şi a demara procedurile care stau la baza acestei activităţi de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, luni seară, la Realitatea Plus, potrivit News.ro.

„Vor fi vaccinați rând pe rând”

„Practic, fiecare medic de familie îşi va evalua lista proprie de pacienţi, va stabili care este numărul de persoane care doresc să se vaccineze – de asemenea respectând criteriile de prioritizare – vor fi vaccinaţi rând pe rând”, a explicat Gheorghiţă.

În cabinetele medicilor de familiei vor fi folosite doar vaccinurile pe bază de vector viral, deoarece ar putea fi probleme cu cele pe bază de ARN Mesager.

Un medic de familie ar putea vaccina între 10 și 20 de pacienți pe zi.

Revine încrederea în AstraZeneca

Pacienții sunt din nou încrezători în vaccinul britanic și oamenii țin cont de deciziile Agenției Europene a Medicamentului.

„Eu m-am aşteptat ca nivelul de încredere să scadă chiar mult mai mult decât a fost semnalat în primele zile după ce au apărut acele semnale de evenimente trombo-embolice, însă în momentul de faţă zilnic sunt programate circa 9.000-10.000 de persoane, practic este un grad aproape maximal de ocupare a locurilor în centrele de vaccinare, ceea ce înseamnă că uşor-uşor oamenii îşi recâştigă încrederea şi acest lucru este foarte bun, faptul că avem încredere în datele ştiinţifice şi în recomandările Agenţiei de reglementare de la nivel european”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, luni seară, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Plus.

În această săptămână, România va primi 160.000 de doze de vaccin Moderna, cu care vor fi imunizate persoanele care au primit prima doză.

Săptămâna viitoare, România va primi 345.000 doze de ser Pfizer și 428.000 doze AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiță a spus că, în aprilie, în total, de la toți cei patru producători care asigură vaccinurile pentru UE, România va primi peste 3,2 milioane de doze, din care 2 milioane vor fi produse de Pfizer.