„O variantă vie” a virusului care provoacă răceala, găsită în vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V

Publicat: 29 04. 2021, 17:22
Vaccinul Sputnik V prezintă niveluri mai mari de anticorpi împotriva Omicron decât serul de la Pfizer (studiu preliminar) / Sursă FOTO: Shutterstock

Autoritatea de reglementare în domeniul Sănătății din Brazilia a transmis că în loturile de vaccin rusesc anti-COVID-19 trimise în statul sud-american a fost identificată o variantă vie a virusului care declanșează răceala.

Angela Rasmussen, virolog care lucrează la Organizația pentru Vaccinuri și Boli Infecțioase din Canada, a declarat că constatarea „ridică semne de întrebare cu privire la integritatea proceselor de fabricație”, adăugând că ar putea fi o problemă de siguranță pentru cei care au sisteme imune mai slabe, raportează AFP.

Aparent problema presupune un „vector de adenovirus”, care este un virus cauzator de boli respiratorii. În circumstanțe normale, este modificat genetic astfel încât să nu se poată replica, totuși este capabil să poarte instrucțiuni ADN, ceea ce înseamnă că celulele umane pot dezvolta proteina spike a coronavirusului.

Cum ar fi o ajuns o variantă vie a virusului care provoacă răceala în vaccinul Sputnik V

Potrivit oamenilor de știință de la autoritatea de reglementare braziliană Anvisa, totuși, unii dintre vectorii vaccinului Sputnik V sunt „compatibili cu replicarea”. Acest lucru înseamnă că este capabil să se replice, în contextul în care nu ar trebui să poată face acest lucru.

Oamenii de știință au sugerat că acest lucru s-ar fi putut întâmpla din cauza unei probleme de fabricație cunoscută sub numele de „recombinare”, în care adenovirusul modificat ar fi putut redobândi genele de care avea nevoie pentru a se reproduce.

Angela Rasmussen a susținut că eroarea reprezentă o problemă de control al calității, în loc de o problemă legată de tehnologia utilizată pentru a face vaccinul anti-COVID-19.

„Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru probabil că nu va fi o mare problemă, deoarece adenovirusurile nu sunt în general considerate ca fiind agenți patogeni umani cu adevărat importanți. La persoanele care sunt imuno-compromise … ar putea exista o rată mai mare de efecte adverse din cauza acesteia, inclusiv cele potențial grave”, a explicat aceasta.

Producătorii vaccinului rusesc anti-COVID-19 neagă descoperirile

Institutul Gamaleya din Rusia, care a dezvoltat vaccinul, a negat acest lucru.

„Declarațiile pe care le-am citit în presă nu au nicio legătură cu realitatea”, a susținut Denis Logunov, director adjunct al Institutului Gamaleya.

Recent, autoritatea de reglementări în domeniul sănătății din Brazilia, Anvisa, a anunțat că nu recomandă importarea vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V dezvoltat în Rusia. Anvisa a precizat că nu au fost efectuate teste de siguranță pe vaccinul Sputnik V, astfel încât rămân în continuare întrebări fără răspuns referitoare la dezvoltarea vaccinului, siguranța și modul de fabricare.

Dezvoltatorii vaccinului Sputnik V au reacționat susținând că au împărtășit „toate informațiile necesare și documentațiile”, iar ulterior au adăugat că decizia Anvisa a fost una „de natură politică” care „nu avea nicio legătură cu accesul la informații sau date științifice”. De asemenea, se susținea că Statele Unite ale Americii au influențat Brazilia să nu își dea acceptul privind vaccinul rusesc.