Oficial UE: Este posibil ca unele companii să refuze angajarea persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19

Publicat: 01 12. 2020, 15:56
Actualizat: 01 12. 2020, 15:59
Oficial UE: Este posibil ca unele companii să refuze angajarea persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19 / Sursă FOTO: Shutterstock

Președintele Comitetului financiar și social european (CESE), Christa Schweng, este că este „este posibil” ca unele corporații să refuze să angajeze persoane care nu sunt vaccinate împotriva coronavirusului.

Oficialul european a punctat faptul că antreprenorii pot alege cu cine semnează contracte, potrivit tv6.news.

„Angajatul poate stabili dacă dorește sau nu să lucreze (pentru întreprindere) sau nu” în cazul în care vaccinul este o obligație contractuală, deși „trebuie verificat dacă un angajator dorește să aibă exclusiv angajați vaccinați”.

Având în vedere campaniile de vaccinare pe care guvernele europene încep să le desfășoare, președintele CESE nu își imaginează că vaccinarea trebuie să fie necesară, „realizarea vaccin este un asalt și fiecare ar trebui să stabilească în mod individual dacă și-l dorește sau nu”, mai subliniază specialistul.

Oficial UE: Angajatorii pot refuza persoanele nevaccinate anticoronavirus

Schweng spune că „contractele taxei europene (CE) cu corporațiile farmaceutice pentru asigurarea vaccinurilor pentru întreaga Europă” au fost „o sugestie bună”. Bruxelles-ul a încheiat acorduri cu Pfizer și BioNTech, AstraZeneca, Sanofi-GSK și Johnson & Johnson și a avut discuții cu Moderna și CureVac.

Toate vaccinurile ar trebui aprobate în prealabil de European Medicines Company (EMA), care a menționat deja că intenționează să le analizeze, cel mai devreme, la începutul anului următor.

„Acest dezastru a dovedit cât de necesară este Europa și (…) cooperarea europeană” și „acesta acum este momentul să spunem că este necesară o Uniune Europeană pentru Bunăstare”, susține Schweng.

Când ar putea să înceapă vaccinarea anti-Covid-19 pentru ţările UE. Până acum, au fost încheiate contracte de precomandă cu cinci companii producătoare

Șefa Centrului European pentru Prevenirea şi Controlarea Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, a anunțat că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru ţările din Uniunea Europeană (UE) ar putea să înceapă în primul trimestru al anului viitor.  Comisia Europeană (CE) a încheiat, până acum, cinci contracte de precomandă cu AstraZeneca, Johnson & Johnson, CureVac, Pfizer/BioNTech şi Santofi-GSK.

UE ar putea plăti 10 miliarde de dolari pentru a asigura câteva sute de milioane de doze ale vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi CureVac.