Când ar putea să înceapă vaccinarea anti-Covid-19 pentru ţările UE. Până acum, au fost încheiate contracte de precomandă cu cinci companii producătoare

Când ar putea să înceapă vaccinarea anti-Covid-19 pentru ţările UE. Până acum, au fost încheiate contracte de precomandă cu cinci companii producătoare
Când ar putea să înceapă vaccinarea anti-Covid-19 pentru ţările UE (FOTO: Pixabay.com)
Publicat: 22/11/2020, 12:57
Actualizat: 22/11/2020, 13:09

Șefa Centrului European pentru Prevenirea şi Controlarea Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, a anunțat că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru ţările din Uniunea0 Europeană (UE) ar putea să înceapă în primul trimestru al anului viitor, potrivit Euronews.

Comisia Europeană (CE) a încheiat, până acum, cinci contracte de precomandă cu AstraZeneca, Johnson & Johnson, CureVac, Pfizer/BioNTech şi Santofi-GSK.

UE ar putea plăti 10 miliarde de dolari pentru a asigura câteva sute de milioane de doze ale vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi CureVac.

Compania americană Moderna a anunţat, săptămâna aceasta, o eficienţă de 94,5% pentru vaccinul anti-COVID-19 pe care îl dezvoltă, fiind a doua companie din SUA care oferă rezultate cu mult peste aşteptări în această privinţă.

În prezent, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) se află „în discuţii zilnice cu FDA (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA) pentru a sincroniza evaluările vaccinurilor de combatere a coronavirusului. Dacă toate procedurile se vor derula fără probleme, EMA ar putea să dea vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech şi de la Moderna autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă începând din a doua jumătate a lui decembrie”, a declarat președintele CE, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe de presă.

Când ajunge vaccinul anti-COVID în România? Anunțul medicului Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional, a declarat pentru Știrile PRO TV că vaccinul în România va fi disponibil imediat ce va primi toate autorizațiile de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului.

Acest lucru se preconizează a fi după a doua jumătate a lunii decembrie, poate în scenariile mai realistae la începutul lunii ianuarie”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Potrivit medicului militar, Valeriu Gheorghiță, „vaccinurile care în momentul de față sunt în studiu pentru imunizarea împotriva SARS-Cov-2 se suprapun peste trei tipuri de lanțuri de frig. Și anume lanțul de frig cel mai riguros, la minus 80 de grade, vorbim de un lanț de frig la minus 20 de grade și de un lanț de frig obișnuit, la 2 grade. Noi nu avem o certitudine în momentul de față vizavi de unul sau mai multe vaccinuri, motiv pentru care trebuie să fim pregătiți pentru orice tip de scenariu. România, în momentul de față, este pregătită să preia aceste tipuri de vaccinuri indiferent de condițiile de frig la care ar trebui păstrate și distribuite”.

Principala zonă de stocare este Institutul Cantacuzino și vom avea mai multe centre regionale de stocare și distribuție. Sunt în momentul de față dezbateri pentru identificarea celor mai bune soluții, astfel încât la momentul când vom avea un vaccine disponibil în România să nu existe sincope în tot cee ace înseamnă recepie, stocare, distribuție până la nivelul fiecărui centru de vaccinare în teritoriu”, explică medicul militar.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee