OMS, noi recomandări pentru îngrijirea bolnavilor de COVID-19

Publicat: 26 01. 2021, 16:25
OMS, noi recomandări pentru îngrijirea bolnavilor de COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis noi recomandări în ceea ce privește îngrijirea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19. Recomandările sunt și pentru pacienții care prezintă simptome persistente după vindecare.

Celelalte lucruri din îndrumare care sunt noi sunt acelea că pacienţii cu COVID-19 care se află acasă ar trebui sa utilizeze pulsoximetria, prin care se măsoară nivelurile de oxigen, astfel încât să se poată afla dacă (starea de sănătate) se deteriorează într-o oarecare măsură acasă şi s-ar impune mai bine îngrijire spitalicească”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă, la Geneva, relatează Reutres, potrivit Agerpres.

OMS recomandă medicilor să îi aşeze pe pacienţi pe burtă pentru a îmbunătăţi fluxul de oxigen, a adăugat Harris.

„De asemenea, recomandăm utilizarea anticoagulanţilor în doze mici pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge în vasele de sânge. Sugerăm utilizarea mai degrabă a unor doze mici deoarece dozele mai mari pot conduce la alte probleme”, a precizat purtătoarea de cuvânt.

O echipă de experţi independenţi condusă de OMS, aflată în prezent în oraşul Wuhan din centrul Chinei, unde au fost depistate primele cazuri umane, în decembrie 2019, va ieşi din carantină în următoarele două zile pentru a-şi continua, alături de cercetătorii chinezi, activitatea asupra originilor virusului, a mai adăugat ea.

Harris a declarat că nu deține informații cu privire la întârzierile în livrarea unor vaccinuri în Uniunea Europeană, iar prioritatea OMS a fost ca lucrătorii sanitari din toate ţările să fie vaccinaţi în primele 100 de zile ale anului.

Cine sunt cei care se pot vaccina anti-COVID fără programare? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a explicat care sunt categoriile care se pot imuniza fără o programare prealabilă. Prin acestea se numără persoanele care sunt internate în centre medico- sociale și rezidențiale.

Cine sunt cei care se pot vaccina anti-COVID fără programare

Programarea la vaccinare a acestor persoane se efectuează de către Comitetul Județean pentru conducerea și coordonarea intervenției care asigură coordonarea activităților de vaccinare din fiecare județ, împreună cu Direcția de Sănătate Publică și din acest motiv nu era relevant ca aceste persoane să se regăsească în platformă de programare, având în vedere că nu se deplasează la un centru de vaccinare”, a spus medicul militar Gheorghiță.

Totodată, în această categorie sunt incluse persoanele care sunt în acest moment în curs de hemodializă intermitentă. Astfel, acestea se pot adresa centrelor de vaccinare din centrele de dializă, unde după dializă primesc cu prioritate vaccinul, fără programare în platformă.