UE cere AstraZeneca să livreze cantitățile de vaccin stabilite: Dezvoltarea și producția serului au fost finanțate din bani europeni

UE cere AstraZeneca să livreze cantitățile de vaccin stabilite: Dezvoltarea și producția serului au fost finanțate din bani europeni
UE cere AstraZeneca să livreze cantitățile de vaccin stabilite: Dezvoltarea și producția serului au fost finanțate din bani europeni. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26/01/2021, 08:56

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat luni seară că a transmis în mod public companiei farmaceutice AstraZeneca să ia măsuri pentru a livra cantitățile de vaccin împotriva COVID-19 stabilite prin contract, dat fiind faptul că vaccinul a fost finanțat din bani europeni.

Declarația oficialului de la Bruxelles vine în contextul în care AstraZeeca a avertizat recent că nu va putea livra toate dozele de vaccin negociate cu Comisia Europeană, informează Digi24.

De asemenea, Kyriakides a anunțat un mecanism de transparență, prin care companiile vor fi obligate să anunțe exporturile către statele din afara Uniunii.

Vaccinul AstraZeneca ar putea fi aprobat în UE săptămâna aceasta

Comisarul a mai spus că vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca se află în etapele finale ale procesului de aprobare, iar o decizie favorabilă a Agenției Europene a Medicamentului ar putea fi anunțată „până la finalul acestei săptămâni, dacă sunt îndeplinite toate condițiile”.

„Însă este o problemă pe partea de aprovizionare. Vinerea trecută, compania AstraZeneca a informat în mod suprinzător Comisia și Uniunea Europeană că intenționează să furnizeze considerabil mai puține doze de vaccin decât a fost agreat și anunțat. Noul calendar este inacceptabil.

Uniunea Europeană vrea să știe cu exactitate câte doze au fost produse de către AstraZeneca, unde anume au ajuns și cui au fost livrate. Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum. Din acest motiv, o a doua întâlnire este programtă în această seară”, a declarat Kyriakides.

Oficialul a mai adăugat că a propus statelor membre implementarea imediată a unui mecanism de transparență, dat fiind faptul că Uniunea Europeană a finanțat cu o sumă totală de 2,7 miliarde de euro dezvoltarea mai multor vaccinuri împotriva COVID-19.

„Vrem claritate cu privire la tranzacții și deplină transparență în legătură cu exporturile de vaccinuri. În viitor, toate companiile producătoare de vaccin anti-COVID din UE vor anunța în prealabil un eventual export către țările terțe”, a mai spus ea, precizând că livrările umanitare nu vor fi afectate de această procedură.

Comisia Europeană se așteaptă ca Pfizer să revină la ritmul normal al livrărilor

Comisia Europeană a anunțat că se așteaptă ca grupul farmaceutic americano-german Pfizer-BioNTech să revină la ritmul de producție normal al vaccinului împotriva COVID-19.

Anunțul vine în contextul în care Pfizer a diminuat recent numărul de doze ale vaccinului împotriva COVID-19 livrate statelor membre ale Uniunii Europene față de planul convenit.

Pfizer și BioNTech au anunțat diminuarea temporară a cantităților de vaccin livrate statelor membre ale Uniunii Europene, ca urmare a unor procese tehnice interne desfășurate cu scopul de a crește capacitatea de producție a vaccinului împotriva COVID-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului