Prima țară din lume în care toți cetățenii eligibili au fost vaccinați. Au fost utilizate aproximativ 22 de milioane de doze de ser

Publicat: 28 11. 2021, 08:30
Sursa foto: Shutterstock

Toată populația eligibilă pentru vaccinarea împotriva COVID-19 din Emiratele Arabe Unite a fost vaccinată cu „cel puțin o doză de ser”, o premieră la nivel mondial, potrivit Ministerului Sănătății din această țară.

Astfel, în total, la nivelul Emiratelor, au fost administrate aproximativ 22 de milioane de doze de vaccin, după cum informează Observatornews.

Potrivit Ministerului Sănătății din Emiratele Arabe Unite, „100% din populație (populația eligibilă, n. red.) a primit o injecție”, iar 90,18% din populația țării este complet vaccinată.

În această ţară de aproximativ 10 milioane de locuitori, care în mare parte sunt muncitori imigranţi, populaţia se poate vaccina de la vârsta de 3 ani.

Anunțul autorităților din Emiratele Arabe Unite vine în contextul în care noua variantă a SARS-CoV-2, numită Omicron și declarată „îngrijorătoare” de către Organizația Mondială a Sănătății, a fost depistată în Africa de Sud.

Ca răspuns, numeroase ţări, printre care şi Emiratele Arabe Unite, şi-au închis frontierele pentru cei care vin din ţări din sudul Africii.

Potrivit statisticilor oficiale, ţara a înregistrat mai mult de 741.000 de cazuri de contaminare cu COVID-19, dintre care 2.145 decese.

Varianta Omicron, extrem de contagioasă

Ministrul Sănătății din Africa de Sud a anunțat joi descoperirea unei noi variante de coronavirus care pare să se răspândească rapid în anumite părți ale țării.

„Inițial, păreau niște focare izolate, dar de ieri, oamenii de știință au spus că pare să fie vorba despre o nouă tulpină”, a spus ministrul Sănătății, Joe Phaahla.

Acesta a subliniat că nu este clar în acest moment unde a apărut pentru prima dată această nouă tulpină.

Tulpina a fost detectată până acum în Africa de Sud, Botswana, dar și la o persoană care a călătorit din Africa de Sud către Hong Kong.

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta. Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept „preocupante” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.

Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale ţării, au mai spus oamenii de ştiinţă.

Noua tulpină a fost confirmată în cursul zilei de vineri în Israel, dar și în Belgia și Hong Kong.