După primul caz confirmat, apar noi suspiciuni de infectare cu varianta Omicron în Europa. 61 de cazuri suspecte pe Aeroportul Schiphol din Amsterdam și un caz în Germania

După primul caz confirmat, apar noi suspiciuni de infectare cu varianta Omicron în Europa. 61 de cazuri suspecte pe Aeroportul Schiphol din Amsterdam și un caz în Germania
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27/11/2021, 15:36

După ce primul caz de infectare în Europa cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 a fost identificat în Belgia, autoritățile sanitare din Olanda au anunțat sâmbătă că 61 de persoane care au ajuns pe aeroportul Schiphol din Amsterdam cu două zboruri din Africa de Sud au fost testate pozitiv.

Având în vedere temerile referitoare la răspândirea noii tulpini a coronavirusului, autoritățile olandeze au decis să efectueze teste suplimentare sâmbătă, pentru a vedea dacă este vorba sau nu despre varianta Omicron, informează The Guardian.

„Călătorii cu un rezultat pozitiv al testului vor fi plasați în izolare la un hotel din sau în apropiere de Schiphol. Din rezultatele pozitive ale testelor, cercetăm cât mai repede posibil dacă acestea sunt noua variantă de îngrijorare, numită acum Omicron”, au informat autoritățile sanitare.

Guvernul olandez a interzis toate zborurile spre și dinspre sudul Africii vineri dimineața. Ministrul Sănătății, Hugo de Jonge, a stabilit că pasagerii care se aflau deja în drum spre Țările de Jos vor trebui să fie supuși unor teste și vor intra în carantină la sosire.

Noua tulpină a fost identificată și în Europa, iar primul caz a fost raportat în Belgia. Cazul a fost confirmat la un călător belgian care s-a întors din Egipt pe 11 noiembrie, a anunțat un virusolog din Belgia. Acesta este primul caz de infectare cu noua variantă COVID descoperită în sudul Africii.

Vineri, pe fondul acestor îngrijorări, mai multe state din UE, dar și state asiatice au impus interdicții de călătorie în zona africană unde ar fi apărut noua variantă denumită Omicron (a cincisprezecea literă a alfabetului grec).

SUA au anunțat și ele că de luni vor suspenda călătoriile în zonă.

Suspiciuni cu privire la tulpina Omicron și în Germania

Ministrul pentru Afaceri Sociale din statul Hesse, Kai Klose, din vestul Germaniei, a avertizat că varianta Omicron „a sosit deja, foarte probabil” în Germania, deoarece mutații tipice variantei au fost detectate la un călător care se întorcea din Africa de Sud.

„Aseară (vineri, n. red.) au fost găsite mai multe mutații tipice variantei Omicron la un călător care se întorcea din Africa de Sud”, a scris Klose.

Secvențierea completă nu a fost încă efectuată, dar oficialul a spus că autoritățile sanitare au un „nivel ridicat de suspiciune” că persoana ar fi contractat noua variantă a SARS-CoV-2.

Pacientul a fost izolat la domiciliu.

Autoritățile nu au oferit alte detalii despre pasager sau pe ce aeroport a aterizat acesta.

Aeroportul Internațional Frankfurt, cel mai aglomerat aeroport din Germania, este situat în statul Hesse.

„Dacă v-ați întors din Africa de Sud în ultima săptămână, limitați-vă contactele și testați-vă”, a avertizat Klose.

Autoritățile din Cehia au anunțat că primul caz suspect de infectare cu varianta Omicron a fost identificat la un pasager care a zburat din Africa.

Premierul Andrej Babiš a declarat că este vorba despre o femeie care a călătorit în Namibia.

Varianta Omicron, extrem de contagioasă

Ministrul Sănătății din Africa de Sud a anunțat joi descoperirea unei noi variante de coronavirus care pare să se răspândească rapid în anumite părți ale țării.

„Inițial, păreau niște focare izolate, dar de ieri, oamenii de știință au spus că pare să fie vorba despre o nouă tulpină”, a spus ministrul Sănătății, Joe Phaahla.

Acesta a subliniat că nu este clar în acest moment unde a apărut pentru prima dată această nouă tulpină.

Tulpina a fost detectată până acum în Africa de Sud, Botswana, dar și la o persoană care a călătorit din Africa de Sud către Hong Kong.

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta. Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept „preocupante” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.

Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale ţării, au mai spus oamenii de ştiinţă.

Noua tulpină a fost confirmată în cursul zilei de vineri în Israel, dar și în Belgia și Hong Kong.