Raport exploziv! „Epidemia a fost ascunsă. China și OMS puteau acționa mai rapid”

Publicat: 19 01. 2021, 10:23
Raport exploziv! „Epidemia a fost ascunsă. China și OMS puteau acționa mai rapid” / Foto ilustrație: Pixabay.com

OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și Beijingul ar fi putut lua din timp măsuri anti-pandemie, dacă nu ar fi tergiversat acțiunile, afirmă experți independenți.

Aceștia au concluzionat că răspândirea coronavirusului s-a făcut pe fondul unei „epidemii în mare parte ascunsă”, relatează AFP, citat de stirileprotv.ro.

Potrivit cronologiei inițiale a primei faze a epidemiei, autoritățile ar fi putut acționa mai repede, pe baza primelor semne, au declarat experții.

Dincolo de China, experții Grupului Independent critică lipsa de viteză a OMS în reunirea Comitetului de Urgență, la debutul pandemiei și ezitările de a declara starea de urgență sanitară la nivel global!

„Nu înțelegem clar de ce nu s-a reunit înainte de a treia săptămână din ianuarie…”, subliniază experții.

A trecut un an de zile pandemic, în care virusul a ucis oficial peste două milioane de oameni și peste 100 milioane au fost infectați cu noul coronavirus.

Previziune sumbră! OMS: 100.000 de decese provocate de COVID-19 în fiecare săptămână, la nivel mondial

Numărul deceselor care au drept cauză Covid-19 ar putea ajunge rapid la 100.000 pe săptămână, la nivel global, față de cel de 93.000 raportat săptămâna trecută, a avertizat, luni, expertul în urgențe al OMS, Mike Ryan.

În regiunea Americilor au avut loc aproximativ 47% din decesele actuale, transmite OMS într-iun raport citat de Reuters și adevărul.ro.

În Europa, numărul cazurilor de infectare și de decese se stabilizează, dar la un nivel ridicat, transmite aceeași sursă.

„Actualmente, situația epidemiologică este dinamică și inegală, fiind complicată de mutațiile virusului”, a spus Ryan.

Când scăpăm de mască? Precizările lui Arafat

Secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat, a declarat că, după ce un procent suficient de mare din populație se va vaccina, atunci autoritățile s-ar putea gândi să renunțe obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise și în cele închise, dar cu anumite condiții.