Simptome neobișnuite de Covid-19 descoperite la tot mai mulți pacienți români tineri (EXCLUSIV)

Publicat: 14 11. 2020, 10:15
Semnalul de alarmă al unui medic ATI: Într-o săptămână, două se aproapie momentul când va trebuie să alegem pe cine salvăm” Sursă foto cu caracter ilustrativ: ProfiMedia

Virusul COVID-19 îi surprinde pe medici în fiecare zi, iar rata de infectare crește și ea de pe o zi pe alta. Este o luptă permanentă pe care o duc medicii, la toate nivelurile, iar vaccinul pare că este singura armă în lupta cu virusul nemilos.

Recent, un grup de cercetători din Austria au împărțit simptomele noului coronavirus în șapte categorii, relatează jurnaliști de la Times of India, citând revista științifică Allergy. Față de simptomele știute până în prezent, pe noua listă se regătesc inflamațiile de la nivelul ochilor și mucoasei, ce au fost asociate infecției cu virusul SARS-COV-2.  Specialiștii au mai observat că sistemul imunitar al pacienților COVID este afectat și la 10 săptămâni distanță de când au contactat virusul.

Studiul a fost condus de imunologul Winfried F. Pickl și de alergologul Rudolf Valenta, ambii de la Centrul de Fiziopatologie, Infectiologie și Imunologie, din cadrul Universității de Medicină din Austria. Astfel, specialiștii au observat că pacienții cu forme incipiente de COVID-19 au următoarele simptome.

  • Simptome asemănătoare gripei: febră, frisoane, oboseală și tuse
  •  Simptome frecvente de răceală: rinită, strănut, congestie nazală, dureri articulare și musculare.
  • Dureri articulare și musculare
  • Inflamații la nivelul ochilor și a mucoasei
  • Probleme pulmonare: pnumonie și dificultăți de respirație
  •  Probleme gastro-intestinale, inclusiv diaree, greață și cefalee.
  •  Pierderea simțului mirosului și gustului

Ce au observat medicii români

Și medicii români au observat simptome noi la pacienții COVID-19 în ultimă vreme, în special la pacienții adulți tineri, cu vârste cuprinse între 25 și 30 de ani,

La noi în special, simptomatologie mai pregnantă ce apare în ultimul timp sunt varsături în jet, diaree și tulburari neurologice ce mimează AVC-ul. Nu des, dar încep să apară din ce în ce mai multe cazuri”, spune managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara, Cristian Oancea, pentru GÂNDUL.RO.

Tot mai mulți copii la ATI

Un număr de 241 de copii infectaţi cu noul coronavirus sunt internaţi în spitale, opt fiind în secţiile de terapie intensivă, a anunţat, luni, Ministerul Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, de la începutul pandemiei şi până în prezent au fost infectaţi cu noul coronavirus 6.081 de copii cu vârste de până la 9 ani şi 13.132 cu vârste între 10 şi 19 ani.

Medicul Oancea a precizat pentru GÂNDUL.RO că la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara a fost internat un singur copil la ATI, însă a fost externat într-o stare bună.

Medicul pediatru Mihai Craiu: Avem câte un caz de COVID-19 la copii la câteva ore

Medicul pediatru Mihai Craiu a atras atenția la GÂNDUL LIVE, că numărul de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în rândul copiilor a crescut simțitor în ultima vreme.

Acum avem în fiecare zi la câteva ore. În ultimele 24 de ore am avut patru cazuri. Oamenilor trebuie să le spunem că, din punct de vedere al evoluției, imensa majoritate a copiilor fac forme ușoare sau complet asimptomatice de boală. Dar nu toți copiii sunt sănătoși anterior infecției cu noul coronavirus. Eu vreau să îi sensibilizez pe cei care au copii cu probleme și să le spun că în momentul în care copilul lor cu o problemă musculară, reumatismală, imunologică, oricum ar fi ea, se complică din cauza bolii de fond și ajunge într-o instituție spitalicească, unul din primele lucruri pe care le face conform recomandărilor legale este să facem testarea pentru noul coronavirus. Iar în momentul în care în comunitatea respectivă există o transmitere foarte intensă, problema este că dacă avem anterior infecției cu coronavirus o problemă de sănătate”, a explicat medicul pediatru Mihai Craiu la GÂNDUL LIVE.