Studiu: Vaccinul dezvoltat de Oxford, mai puțin eficient împotriva tulpinii SARS-CoV-2 din Africa de Sud

Publicat: 07 02. 2021, 10:08
Studiu: Vaccinul dezvoltat de Oxford, mai puțin eficient împotriva tulpinii SARS-CoV-2 din Africa de Sud / Sursă FOTO: Shutterstock

Cercetările efectuate de Universitatea Witwatersrand și Universitatea Oxford arată că vaccinul are o eficacitate mai redusă împotrvia mutațiilor suferite de virusul SARS-CoV-2.

Compania britanică AstraZeneca a anunțat sâmbătă, 6 februarie, că vaccinul său dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford ar oferi o protecție limitată împotriva bolilor ușoare cauzate de varianta sud-africană a COVID-19. Anunuțul vine în urma analizării unor date inițiale dintr-un nou studiu.

Studiul de la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud și Universitatea Oxford arătă că vaccinul are o eficacitate redusă față de varianta sud-africană, potrivit unui raport al Financial Times.

Tulpinile de coronavirus numite variante britanice, sud-africane și braziliene, care par să se răspândească mai rapid decât altele, sunt cele care îi preocupă pe oamenii de știință și experții în sănătate publică.

Vaccinuldezvoltat de Oxford și AstraZeneca, mai puțin eficient împotriva tulpinii sud-africane a COVID-19

„În acest mic studiu de fază I / II, datele timpurii au arătat eficacitate limitată împotriva bolii ușoare, în principal din cauza variantei B.1.351 din Africa de Sud”, a declarat un purtător de cuvânt al AstraZeneca.

Publicația menționează că niciunul dintre cei peste 2.000 de participanți la proces nu a fost spitalizat sau nu a murit.

„Cu toate acestea, nu am reușit să stabilim în mod corespunzător efectul acestuia împotriva bolilor severe și a spitalizării, având în vedere că subiecții erau predominant adulți tineri sănătoși”, a declarat purtătorul de cuvânt al AstraZeneca.

Compania este de părere că vaccinul său poate proteja împotriva bolilor severe, având în vedere că activitatea anticorpilor neutralizanți este echivalentă cu cea a altor vaccinuri COVID-19 care au demonstrat protecție împotriva bolilor severe.

Studiul, care a implicat 2.026 de persoane din care jumătate au format grupul placebo, nu a fost evaluat de către alți profesioniști în domeniu, relatează Tinancial Times.

În timp ce mii de modificări individuale au apărut pe măsură ce virusul se mutează în noi variante, doar o mică parte din ele este probabil să fie importantă sau să schimbe virusul într-un mod semnificativ, potrivit British Medical Journal.

„Universitatea Oxford și AstraZeneca au început să adapteze vaccinul împotriva acestei variante și vor avansa rapid dezvoltarea clinică, astfel încât să fie gata de livrare în toamnă, dacă ar fi nevoie”, a spus purtătorul de cuvânt al AstraZeneca.

Vineri, Oxford a declarat că vaccinul său are o eficacitate similară împotriva variantei coronavirusului britanic, ca și împotriva altor variante care circulau anterior.