Experții avertizează: Restricțiile împotriva răspândirii COVID-19 ar trebui impuse până în 2022 / Noile tulpini, un adevărat pericol

Experții avertizează: Restricțiile împotriva răspândirii COVID-19 ar trebui impuse până în 2022 / Noile tulpini, un adevărat pericol
Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 06/02/2021, 09:18

Cercetătorii de la Universitatea Warwick au simulat ce s-ar întâmpla dacă restricțiile ar fi reduse treptat începând din această perioadă și au descoperit că un noul val de îmbolnăviri ar fi inevitabil.

Răspândirea continuă a noilor tulpini de coronavirus înseamnă că restricțiile nu pot fi ridicate până în 2022, chiar dacă au început campaniile de vaccinare, au avertizat experții, informează mirror.co.uk.

Cercetătorii de la Universitatea Warwick au folosit simulări pentru a observa ce s-ar putea întâmpla în cazul în care restricțiile din Marea Britanie vor fi reduse în lunile următoare.

În cercetarea publicată vineri, 5 februarie, se susține că, în ciuda faptului că aproape 11 milioane de persoane din Marea Britanie au fost vaccinate până acum, vaccinarea este „insuficientă” pentru a permite revenirea la normal înainte de sfârșitul anului.

Relaxarea treptată a restricțiilor ar duce la un nou val de îmbolnăviri

Oamenii de știință avertizează că o astfel de mișcare ar putea fi catastrofală și ar duce la alte mii de spitalizări și decese. Acest lucru este cauzat de faptul că vor fi încă mulți oameni care refuză să fie vaccinați sau nu pot face vaccinul, ceea ce înseamnă că rata de transmitere a virusului ar putea crește rapid.

Totodată, de reamintit este faptul că niciunul dintre vaccinuri nu oferă protecție completă împotriva virusului.

În lucrare se susține că, dacă rata R ar rămâne la 0,8 și s-ar administra trei milioane de doze în fiecare săptămână și 95% din cei care pot fi vaccinați o vor face, un alt val de infectări tot ar putea avea loc înainte de iarna acestui an.

Dacă istanțarea socială și purtarea măștilor de protecție în magazine și în mijloacele de transport în comun, precum și impunerea unei interziceri de circulație după o anumită oră ar fi fost implementate din septembrie, un alt val ar putea fi evitat, mai arată sursa citată.

Grupul științific consultativ pentru situații de urgență de la Londra a fost înștiințat pe 14 ianuarie de rezultatele simulării.

Experții recomandă precauție și pentru începutul anului viitor

„Cu noua tulpină COVID agresivă, eficacitățile probabile ale transmiterii s-ar putea dovedi insuficiente pentru a preveni focarele în rândul populației. Acest lucru înseamnă că persoanele care nu acceptă vaccinul, dar și persoanele care nu sunt protejate de virus ar putea fi factori care ar explica de ce vor apărea cazuri grave de COVID-19 și după încheierea programului (n.r. de vaccinare). Vedem că, chiar și cu cea mai mare absorbție posibilă și cel mai rapid program de vaccinare, relaxarea completă până la deschiderea școlilor în septembrie ar duce în continuare la un număr semnificativ de îmbolnăviri”, se arată în document.

În simulare s-a luat în calcul ridicarea treptată începând din această perioadă și până la sfârșitul anului, rezultatele sugerând că un nou val de îmbolnăviri ar putea apărea până în toamnă. De asemenea, lucrurile trebuie tratate cu precauție chiar și anul viitor, altfel există riscul apariției unor noi creșteri semnificative a îmbolnăvirilor – cu numărul deceselor zilnice similar cu cel de acum – în primul trimestru, potrivit studiului.

Cercetător post-doctorat asociat la universitate și unul dintre cei implicați în studiu, dr. Sam Moore, a spus că vaccinările trebuie combinate cu restricții pentru a „oferi o strategie de evadare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...