SUEDIA. Epidemiologii au anunțat când va fi atinsă imunizarea colectivă: „Strategia noastră a început deja să dea roade”

Publicat: 19 04. 2020, 15:42
Suedia, în pragul imunizării colective? Ce spun epidemiologii

Epidemiologii suedezi sunt de părere că planul lor de imunizare coelctivă va da roade cel târziu în luna mai. Pe măsură ce numărul morților crește, epidemiologii fac calcule legate de strategia lor de imunizare de turmă.

Suedia a raportat până în prezent 13.822 îmbolnăviri şi 1.511 decese cauzate de coronavirus. Cu acest preț, epidemiologii spun că imunizarea a început să se vadă în Capitală, potrivit Daily Mail.

Suedia este țara care a abordat cu totul diferit problema pandemiei de coronavirus. Guvernul a închis universitățile și a oprit meciurile de fotbal, dar a permis continuarea activităților în restaurante, cinematografe, săli de fitness, baruri, cluburi, magazine.

Ce spun calculele epidemiologilor

„Conform modelelor noastre realizate în cadrul Agenției de Sănătate Publică din Suedia, începem să  constatăm că există câțiva locuitori ai capitalei Stockholm care au devenit imuni. Estimăm că în luna mai strategia de imunizare colectivă va avea efecte favorabile în majoritatea teritoriului țării noastre. Sunt calcule matematice. Vom vedea dacă spun adevărul”, a declarat Anders Tegnell, cel care a conceput planul pe care l-a urmat Suedia în situația de criză.

1511 morți în Suedia

Suedia nu se înscrie în rândul țărilor care nu au avut parte de multe vieți omenești. Numărul deceselor a ajuns la 1511 și este în creștere. Medicul este de părere că bilanțul negru nu este cauzat de ideea strategiei de imunizare în sine, ci de faptul că autoritățile nu au avut mai multă grijă de persoanele vulnerabile, așa cum ar fi trebuit.

Într-o notă discordantă față de întraga Europă, Suedia nu a apelat la măsurile de restricție și izolare, așa cum au făcut-o celelalte țări.

Strategia profesorului Anders Tegnell a fost criticată de mai mulți epidemiologi suedezi. 22 de cercetători au cerut guvernului să reconsidere și să instituie măsuri rapide și radicale în lupta împotriva coronavirusului.

Însă oficialii insistă că planul lor este durabil pe termen lung, respingând măsurile drastice pe termen scurt, numindu-le prea ineficiente pentru a-și justifica impactul asupra societății.

Dacă suedezii au procedat bine și dacă își vor reveni mai repede decât celelalte țări, rămâne de văzut.