„Ultima redută” a lumii în lupta cu pandemia a fost „atinsă”! Antartica a raportat primele cazuri de COVID-19

Publicat: 22 12. 2020, 11:35
Actualizat: 22 12. 2020, 11:37
„Ultima redută” a lumii în lupta cu pandemia a fost „atinsă”! Antartica a raportat primele cazuri de COVID-19 / Sursă FOTO: Shutterstock

Antarctica, singurul continent care nu fusese afectat de pandemia de coronavirus, ar fi înregistrat primele cazuri de COVID-19. Se pare că 36 de persoane staționate la o bază de cercetare care aparține statului Chile ar fi contractat virusul.

Mass-media în limba spaniolă a raportat luni, 21 decembrie, focarul la baza de cercetare a generalului Bernardo O’Higgins Riquelme, potrivit The Guardian.

Armata chileană a transmis că personalul medical a fost supus mai multor investigații și testat de COVID-19 iar rezultatele obținute au fost pozitive, potrivit Newsweek. Trei membri ai echipajului de pe o navă care oferă sprijin către bază s-au dovedit a fi pozitivi după ce s-au întors din misiunea lor în Antarctica.

Cele 36 de persoane au fost apoi evacuate în orașul Punta Arenas din Chile, unde se pare că sunt izolate și în stare bună. Generalul Bernardo O’Higgins Riquelme este una dintre cele 13 baze chiliene de pe insulă, relatează ABC.

Primele cazuri de coronavirus care au apărut în Antartica,ultima „redută” a umanității care rămsăsese neatinsă de virus

Izolarea continetului pentru a-i proteja pe oameni a avut cu un mare cost: Toate proiectele majore de cercetare din Antarctica au fost oprite în încercare de a preveni răspândirea virusului. Ca urmare, cercetările oamenilor de știință din întreaga lume au fost întrerupte.

Continentul nu are rezidenți permanenți,  însă 1.000 de cercetători și alți vizitatori au rămas pe insulă în această iarnă, potrivit Associated Press.

În martie, pe măsură ce majortiatea statelor și închideau granițele, reprezentanții programelor de cercetare din Antartica au fost de acord că pandemia ar putea deveni un dezastru major pe continent.

„Un nou virus infecțios care are o mortalitate și morbiditate extremă, luând în considerare și mediul auster al Antarticii care are limitări în ceea ce privește îngrijirea medicale și sănătatea publică, resprezinbtă un mare risc cu potențiale consecințe catastrofale”, transmitea la vremea respetivă Consiliul managerilor de programe naționale antarctice.