Dispariție misterioasă a cercetătorilor ruși care erau pe cale să descopere o lume ascunsă sub gheață

Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 23/04/2012, 19:47

O echipă de cercetători din Rusia a dispărut în mod misterios după ce a pierdut contactul cu colegii din Statele Unite în timp ce făceau săpături pentru a ajunge la un lac subteran care se află de 20 de milioane de ani sub gheața Antarticii, scrie Daily Mail.

Oamenii de știință trebuiau să plece în câteva zile fiindcă se apropie sfârșitul verii în emisfera sudică și în timpul iernii se face mult prea frig în Antartica, iar avioanele nu mai pot ateriza. Un cercetător de la Universitatea Columbia, Robin E. Bell. A declarat pentru Daily Mail că cel mai probabil oamenii de știință se concentrează pe munca lor, motiv pentru care nu au putut fi contactați.

La -66 de garde Celsius, oamenii de știință îndură condiții meteorologice dure la stația Vostok, unde a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură. În data de 21 iulie 1983, termometrul indica -89,2 grade Celsius.

Cercetătorii forau în gheața de 3,2 kilometri pentru a ajunge la lacul subteran Vostok, care a fost menținut în stare lichidă de căldura geotermală timp de milioane de ani. Oamenii de știință cred că lacul prezintă condiții similare celor de pe satelitul Europa al planetei Jupiter.

Cercetătorii au bănuit de mult timp că ar putea să existe viață pe Europa, iar lacul unde se forează ar putea oferi niște răspunsuri la întrebările despre condițiile de pe luna înghețată a lui Jupiter. Apa din lacul subteran din Antartica nu a avut contact cu atmosfera poluată de oameni și nici cu alte chimicale sau forme de viață timp de milioane de ani.

Stația Vostok. Sursă Foto: Wikipedia

Când echipa de cercetători, care a forat anul trecut până la 50 de metri de suprafața lacului, va ajunge la aceasta trebuie să aibă mare grijă să nu contamineze apa cu bacterii, motiv pentru care aparatul cu care se forează nici nu va atinge lacul. Mostrele de apă vor fi absorbite și înghețate înainte să ajungă la suprafață.

Cercetătorii sunt în pericol fiindcă există riscul unei explozii deoarece compartimentul în care se află lacul a fost sigilat timp de milioane de ani și cel mai probabil conține cantități de oxigen și nitrogen. Oamenii de știință trebuie să se asigure ca aerul din compartimentul subteran să nu iasă aproape deloc, pentru a evita explozia.

Lacul Vostok văzut din satelit. Sursă Foto: Wikipedia

Cercetătorii lucrează în trei ture pentru a acoperi 24 de ore de muncă. „Este un moment foarte important pentru știință și explorare dacă ajungem la acest lac despre care am aflat că există abia în anii ’90. Dacă totul merge cum trebuie, atunci se va deschide un nou capitol despre modul în care înțelegem planeta noastră, poate chiar și lunile din sistemul nostru solar sau alte planete din Univers”, spune cercetătorul John Priscu de la Universitatea de Stat din Montana.

Lacul subteran din Antartica este una dintre cele mai mari surse de apă dulce din lume, fiind la fel de mare ca lacul Ontario. Existența lui a fost bănuită încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, însă descoperirea a fost făcută abia în anii ’90 cu ajutorul sateliților. Specialiștii de la Centrul rusesesc de cercetare a Antarticii cred că este vorba de singurul lac de apă pură de pe Pământ. Cea mai mare teamă a oamenilor de știință este că apa va țâșni din adâncuri în momentul în care se va ajunge la suprafața lacului Vostok, care este cel mai mare și cel mai adânc lac glaciar din Antartica.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ludovic Orban, surprins din nou cu țigară și fără mască în spațiu închis
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Horoscop zilnic 17 septembrie. Zodia care azi se va redresa financiar. Ce trebuie să facă,...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Veste îngrozitoare după moartea lui Petrică Cercel. Florin Salam e în stare gravă
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....