Dispariție misterioasă a cercetătorilor ruși care erau pe cale să descopere o lume ascunsă sub gheață

Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 23/04/2012, 19:47

O echipă de cercetători din Rusia a dispărut în mod misterios după ce a pierdut contactul cu colegii din Statele Unite în timp ce făceau săpături pentru a ajunge la un lac subteran care se află de 20 de milioane de ani sub gheața Antarticii, scrie Daily Mail.

Oamenii de știință trebuiau să plece în câteva zile fiindcă se apropie sfârșitul verii în emisfera sudică și în timpul iernii se face mult prea frig în Antartica, iar avioanele nu mai pot ateriza. Un cercetător de la Universitatea Columbia, Robin E. Bell. A declarat pentru Daily Mail că cel mai probabil oamenii de știință se concentrează pe munca lor, motiv pentru care nu au putut fi contactați.

La -66 de garde Celsius, oamenii de știință îndură condiții meteorologice dure la stația Vostok, unde a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură. În data de 21 iulie 1983, termometrul indica -89,2 grade Celsius.

Cercetătorii forau în gheața de 3,2 kilometri pentru a ajunge la lacul subteran Vostok, care a fost menținut în stare lichidă de căldura geotermală timp de milioane de ani. Oamenii de știință cred că lacul prezintă condiții similare celor de pe satelitul Europa al planetei Jupiter.

Cercetătorii au bănuit de mult timp că ar putea să existe viață pe Europa, iar lacul unde se forează ar putea oferi niște răspunsuri la întrebările despre condițiile de pe luna înghețată a lui Jupiter. Apa din lacul subteran din Antartica nu a avut contact cu atmosfera poluată de oameni și nici cu alte chimicale sau forme de viață timp de milioane de ani.

Stația Vostok. Sursă Foto: Wikipedia

Când echipa de cercetători, care a forat anul trecut până la 50 de metri de suprafața lacului, va ajunge la aceasta trebuie să aibă mare grijă să nu contamineze apa cu bacterii, motiv pentru care aparatul cu care se forează nici nu va atinge lacul. Mostrele de apă vor fi absorbite și înghețate înainte să ajungă la suprafață.

Cercetătorii sunt în pericol fiindcă există riscul unei explozii deoarece compartimentul în care se află lacul a fost sigilat timp de milioane de ani și cel mai probabil conține cantități de oxigen și nitrogen. Oamenii de știință trebuie să se asigure ca aerul din compartimentul subteran să nu iasă aproape deloc, pentru a evita explozia.

Lacul Vostok văzut din satelit. Sursă Foto: Wikipedia

Cercetătorii lucrează în trei ture pentru a acoperi 24 de ore de muncă. „Este un moment foarte important pentru știință și explorare dacă ajungem la acest lac despre care am aflat că există abia în anii ’90. Dacă totul merge cum trebuie, atunci se va deschide un nou capitol despre modul în care înțelegem planeta noastră, poate chiar și lunile din sistemul nostru solar sau alte planete din Univers”, spune cercetătorul John Priscu de la Universitatea de Stat din Montana.

Lacul subteran din Antartica este una dintre cele mai mari surse de apă dulce din lume, fiind la fel de mare ca lacul Ontario. Existența lui a fost bănuită încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, însă descoperirea a fost făcută abia în anii ’90 cu ajutorul sateliților. Specialiștii de la Centrul rusesesc de cercetare a Antarticii cred că este vorba de singurul lac de apă pură de pe Pământ. Cea mai mare teamă a oamenilor de știință este că apa va țâșni din adâncuri în momentul în care se va ajunge la suprafața lacului Vostok, care este cel mai mare și cel mai adânc lac glaciar din Antartica.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Națională a României, MARCATĂ la Constanța
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Un bărbat a murit după ce a coborât din mașină să-și remedieze o avarie
Cea mai cumplită veste pentru România tocmai a venit: "Să sperăm că nu ajungem acolo"
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...