ATAC DUR. PSD contestă la CCR starea de alertă și îl acuză pe premierul Orban de ABUZ de putere

Redactor:
Razvan Ilie
ATAC DUR. PSD contestă la CCR starea de alertă și îl acuză pe premierul Orban de ABUZ de putere
Marcel Ciolacu, atac dur la adresa Guvernului

O nouă criză politică se prefigurează în plină pandemie de coronavirus. După ce Guvernul nu a trimis proiectul stării de alertă în Parlament, ci doar o informare către legislativ, principalul partid de Opoziție reacționează dur și mută războiul în curtea CCR.

Marcel Ciolacu: Nu poate fi „stare de alertă” fără lege în Parlament

Partidul Social Democrat va sesiza Curtea Constituţională în privinţa ”abuzului de putere” pentru prelungirea stării de alertă, a anunţat, miercuri, liderul interimar al partidului, Marcel Ciolacu.

„În privinţa stării de alertă, aseară, la ora 21,30, când am primit documentele către publicare şi adresa de înaintare către Parlamentul României, am constatat cel mai mare abuz de putere care a avut loc în România, respectiv ocolirea Parlamentului în ceea ce priveşte restrângerea de drepturi şi libertăţi ale românilor, lucru stipulat explicit în Constituţia României şi în nenumărate decizii ale Curţii – că nu se poate face fără lege în Parlament. În faţa acestui abuz, categoric vom face o trimitere la CCR, respectiv o sesizare”, a precizat Marcel Ciolacu, miercuri, la Parlament.

Prelungirea stării de alertă trebuie să treacă prin Parlament

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis miercuri că nu va fi dat, deocamdată, un vot pe hotărârea Guvernului cu privire la prelungirea stării de alertă. Potrivit unor surse citate de Agerpres, conducerea Legislativului a decis, în schimb, să trimită o scrisoare premierului Ludovic Orban în care să îi atragă atenţia că această hotărâre trebuie votată de Parlament, iar prelungirea stării de alertă are nevoie de încuviinţarea parlamentarilor, nu doar să fie transmisă spre informare.

Guvernul a trimis, marţi, la Parlament, hotărârea cu privire la prelungirea stării de alertă. În adresă, Guvernul scrie că aceasta a fost transmisă pentru „informare”.

Inchide