Cine este Florin Cîțu, premierul desemnat de Iohannis: Drumul celui mai vocal economist din „epoca Dragnea” către guvernare

Cine este Florin Cîțu, premierul desemnat de Iohannis: Drumul celui mai vocal economist din „epoca Dragnea” către guvernare
Premierul României, Florin Cîțu (Foto: GOV.RO)
Publicat: 22/12/2020, 21:41

Florin Cîțu, actualul premier desemnat de către Klaus Iohannis, este un economist respectat în spațiul public pentru meritele sale profesionale, cunoscut publicului larg pentru intervențiile sale atunci când social-democrații se aflau la guvernare. 

„PSD-ul nu se schimbă. Este tot PSD-ul lui Dragnea, Tudose, Dăncilă, Valcov, Grindeanu care are un singur obiectiv – să omoare sectorul privat. Senatul a respins vineri programul Guvernului de garantare a leasing-ului pentru IMM-uri. Faptele şi voturile socialiştilor arată clar cine sunt, criminalii economiei”, scria în august Florin Cîţu.

Un contestatar vehement al PSD

În martie 2019, pe vremea când era senator, Florin Cîțu susținea că liderul PSD de atunci, Liviu Dragnea, a primit studiul de impact al OUG 114 făcut de BNR și că „a fost șocat”, chemându-i pe Vâlcov și Teodorovici.

„Aseară Dragnea a primit studiul de impact făcut de Florin Georgescu şi asumat de BNR. Studiul i-a fost prezentat de autor, care a fost şi supervizor al programului de guvernare al PSD. Un om în a cărui expertiză şi experienţă Liviu Dragnea are încredere. A fost şocat de concluziile studiului şi imediat i-a chemat pe Valcov şi Teodorovici. Amândoi au început să dea înapoi spunând că nu ştiau şi au dat vina pe Comisia Naţională De Strategie şi Prognoză care i-a asigurat, aşa cum scrie şi în expunerea de motive că efectele oug 114 pentru economie şi mai ales pentru sistemul bancar sunt DOAR pozitive. Zilele conducerii CNSP sunt numărate”, scria Cîțu în 2019.

Cîțu, la a doua desemnare pentru funcția de premier

Florin Cîțu, ministru al Finanțelor și senator liberal, a mai fost o dată propus premier de către Klaus Iohannis în februarie anul acesta, atunci când Guvernul Ludovic Orban a fost demis în urmă unei moțiuni de cenzură votată de Parlament pe data de 5 februarie 2020. Cîțu a luat decizia de a renunța la mandatul de premier desemnat, motivând că el este un om de partid și că președintele partidului trebuie să fie și șeful guvernului.

Un mesaj important pentru români. Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnat Preşedintelui României. Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid şi înţeleg să fiu alături de partid şi de Preşedintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Preşedintele partidului trebuie să fie şi Prim-Ministru”, a scris Cîţu pe Facebook, în 12 martie.

Contestat de Eugen Teodovici, fostul ministru al Finanțelor

Contestarea sa principală vine de la fostul ministru al Finanțe, Eugen Teodorovici, care l-a criticat în termeni duri pe cel care a venit să ocupe scaunul său, și mai nou pe cel de prim-ministru.

În martie 2019, Eugen Teodorovici, la acel moment titular al portofoliului Finanţelor Publice, l-a insultat, la dezbaterea bugetului pe 2019 în Comisiile de buget-finanţe, pe Florin Cîţu, strigându-i: „Eşti frumos! Chiparosule! După ce că eşti urât, mai eşti şi prost. Ai auzit? Cîţule, după ce că eşti urât, eşti şi prost!”, i-a strigat fostul ministru Teodorovici.

„Uite cine vorbește de Al Capone! Tocmai acest Vasile Cîțu, care și-a etalat acum o nouă calitate – de șantajist! Îl întreb: acest curaj l-a descoperit înainte sau după vizita la Palatul Cotroceni? Îl somez public pe Vasile Cîțu să spună de cine este controlat, să ne ne spună dacă are întâlniri neoficiale cu structuri oculte care-l alimentează cu documente, bilețele și măsuri!”, a scris pe Facebook, fostul ministru al finanțelor.

Studii în SUA

Senator PNL din 2016, Cîțu a absolvit în 1996 Grinnell College din SUA, specializarea economie/matematică, şi are un program doctoral completat, fără disertaţie, la Iowa State University.

În trecut, premierul desemnat a fost economist șef al ING. Anterior revenirii în România, Cîţu a mai lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (2003 – 2005) şi la Banca Centrală a Noii Zeelande (2001 – 2003).

În perioada 1997 – 2001, a fost lector la Iowa State University, în SUA. Ca limbi străine cunoscute, din CV reiese că vorbește engleză, franceză și italiană.

Declarație de avere

Conform declarației de avere, el deține o cotă parte de 1/2 din două terenuri: unul de hectar din comuna Golești, sat Tulei, județul Vâlcea, iar celălalt, de 75 de hectare, din comuna Voineasa – ambele de la părinți. În Tulei, el are și o cotă parte de 1/2 dintr-o clădire de 130 metri pătrați.

Actualul ministru al Finanțelor mai deține un apartament de 130 de metri pătrați cumpărat prin credit în Sectorul 2 din Capitală.

Premierul desemnat are un cont curent de 492.000 de lei, un credit de 303.000 de euro și a acordat un împrumut de 30.600 euro.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului