Un român a creat un robot pentru ca profesorii să predea școala online: „Ideea mi-a venit când am văzut copilul cel mare cum stătea în fața calculatorului” (VIDEO)

Publicat: 09 08. 2020, 00:00
Sursă foto: Cristian Lacraru/EduPedu

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Robotul Mirai a fost dezvoltat de un inventator român, Cristian Lacraru și este o soluție inedită care i-ar putea ajuta pe profesori să predea din școală, exact ca la orele normale, iar elevii să aibă acces inclusiv la laboratoare, dar stând acasă.

Soluția pare inspirată din filmele S.F. sau din școlile din sisteme de educație ultramoderne ca în Japonia, însă robotul a fost dezvoltat în România. Lui Cristian Lacraru i-a venit ideea când a văzut cum se desfășurau lecțiile online pentru copilul lui cel mare, în timpul stării de urgență.

„Ideea mi-a venit ca părinte când am văzut copilul cel mare cum stătea în fața calculatorului și am văzut că profesorul nu se simţea bine, fiindcă nu era în mediul de la școală. Astfel, când am proiectat robotul Mirai, m-am gândit în primul rând la profesori, să se simtă bine în sala de clasă și să aibă acces la materialele didactice”, a povestit Cristian Lacraru pentru EduPedu.

Robotului Mirai, utilizat de profesori la o școală din București

Am avut feedback de la profesori și sunt foarte încântați de idee, Mirai le oferă libertate în mișcare, nu stau pe un scaun în fața unui ecran, ei se mișcă prin clasă, scriu la tablă, utilizează materialele didactice cum ar face în mod normal, iar copiii privesc ca și cum ar fi și ei acolo. Există soluții tehnice și moderne pentru a ajuta profesorii să predea actul educațional la aceeași calitate, chiar dacă este transmis online. Sunt școli care deja ne-au cerut să vadă robotul, iar noi îl îmbunătățim pornind de la feedback-ul profesorilor”, a mai explicat Lacraru pentru sursa mai sus citată.

Mirai, în japonează înseamnă viitor

Numele robotul Mirai provine din limba japoneză și înseamnă „viitor”. Acesta costă între 2.000 – 3.000 de euro, în funcție de tehnologiile implementate.

„Mirai are un calculator integrat, cu licență Windows, deci profesorii pot accesa prin touch screen oricare din platformele folosite deja la clasă, Zoom, Skype, nefiind nevoie să învețe o platformă nouă”, a adăugat Cristian Lacraru.

De altfel, atunci când predă, profesorul va avea lavalieră, ca să poată fi auzit de copii mai bine, iar el îi va auzi pe elevi la fel ca la orele online pe care le-au susținut în primăvară.