10 lucruri pe care nu le știai despre scriitorul Truman Capote

10 lucruri pe care nu le știai despre scriitorul Truman Capote
Publicat: 30/09/2022, 09:43

Autorul, scenaristul și dramaturgul american Truman Capote ar fi împlinit astăzi 98 de ani. Scriitorul „In Cold Blood” a murit la 59 de ani, cu puțin mai mult de o lună înainte de a împlini 60 de ani, dar a lăsat o moștenire culturală remarcabilă.

Cunoscut pentru cărți precum „Breakfast at Tiffany’s” și „In Cold Blood”, Capote a fost un personaj complex, genial și, mai ales, neînțeles pe măsura geniului său. Iată câteva lucruri pe care cel mai probabil nu le știai despre el:

1. „Capote” nu era numele lui de familie adevărat

S-a născut Truman Streckfus Persons, dar „Capote” nu era un pseudonim, ci a venit de la tatăl său vitreg, Joseph Capote. Numele lui a fost schimbat în „Truman Garcia Capote” în 1935.

2. A învățat singur să citească și să scrie

Truman a fost clasificat drept un „copil singuratic” și înainte de a merge la școală, dar a folosit acea singurătate (împreună cu inteligența lui evidentă) pentru a învăța singur să citească și să scrie. La 11 ani, scria deja primele sale nuvele.

3. Truman Capote nu a mers la facultate

Studiile lui Capote au fost variate și s-au desfășurat în numeroase școli. După ce el și mama sa s-au mutat la New York, venind din Monroeville, Alabama, el a urmat o serie de instituții bine cotate, inclusiv Trinity School, St. Joseph Military Academy, Greenwich High School și Franklin School. Imediat după liceu a început să lucreze la The New Yorker și nu a mai mers la facultate.

4. Cel mai faimos personaj al său, cel din „Breakfast at Tiffany’s”, ar fi trebuit să aibă alt nume

Vedeta din „Breakfast at Tiffany’s” a fost inițial numită „Connie Gustafson”,nume care a fost apoi schimbat în „Holiday Golightly” înainte de a rămâne la forma pe care o știm și azi, „Holly Golightly”.

5. Capote a avut un coșmar recurent

Acesta avea loc în culisele unui teatru. Capote povestește într-un interviu: „Am un rol foarte important de jucat. Singura problemă este că sunt panicat pentru că nu îmi știu replicile… În sfârșit, vine momentul. Eu merg pe scenă… dar mă poticnesc, mortificat. Ați avut vreodată acel vis?”

6. Truman Capote a fost angajat de revista Rolling Stone pentru a scrie despre un turneu Rolling Stones

În 1972, revista l-a angajat corespondent pe Truman Capote, pentru a acoperi turneul  Exile on Main St. al trupei Rolling Stones. Deși Capote a plecat la drum cu trupa, el nu a terminat articolul, apoi i-a spus lui Andy Warhol într-un interviu pentru revistă: „Mi-a plăcut să merg în turneu. Dar pur și simplu nu am vrut să scriu despre asta, pentru că nu m-a interesat creativ. Știi? Dar mi-a plăcut ca experiență. Mi s-a părut amuzant.”

7. A avut o apariție cameo în filmul „Annie Hall” al lui Woody Allen

În timpul unei scene din celebra comedie, Alvy (Allen) și Annie (Diane Keaton) stau pe o bancă în parc, se uită la oameni și spun ce cred despre ei. La un moment dat, un domn elegant trece pe lângă cei doi și Alvy spune: „Oh, este câștigătorul concursului Truman Capote Look Alike.” Era, de fapt, Capote.

8. Avea o pătură care îl făcea să se simtă în siguranță

În primii săi ani, Capote a locuit cu familia unor rude îndepărtate în Alabama, inclusiv cu mătușa mamei sale, Nanny Rumbley Faulk, pe care Capote o numea cu drag „Sook”. Sook i-a făcut lui Capote propria pătură pentru bebeluși, pe care a purtat-o cu el chiar și la vârsta adultă. Capote ar fi avut pătura chiar și în ziua în care a murit.

9. Capote a lăsat în urmă nu unul, ci două romane neterminate

Autorul începuse să lucreze la „Answered Prayers” încă din 1966, dar, deși semnase un contract cu Random House în 1966 și promisese că o va livra în doi ani, cartea era încă neterminată când a murit în 1984. Mai multe capitole fuseseră publicate anterior și o versiune aproximativă (și neterminată) a cărții a fost lansată în 1986 sub numele de „Answered Prayers: The Unfinished Novel”.

Deși toată lumea vorbește despre „Answered Prayers”, nu sunt mulți cei care știau că Truman Capote mai avea încă un roman neterminat. La începutul carierei sale, în anii 1940, a început să lucreze la o carte a cărei acțiune se desfășoară în New York City, care relata povestea de dragoste dintre o tânără bogată și un băiat care parca mașini. Capote le-a spus cunoscuților că a aruncat întregul manuscris, care ar fi fost primul său roman oficial, dar se pare că cineva din echipa de întreținere a clădirii l-a luat după ce autorul și-a abandonat apartamentul din Brooklyn Heights (și totce avea în el) când „In Cold Blood” l-a făcut bogat. Manuscrisul „Summer Crossing” a fost descoperit ulterior și a fost publicat în 2005.

10. Este îngropat alături de alte nume mari de la Hollywood

După moartea sa, Capote a fost incinerat, iar cenușa sa a fost pusă într-un mausoleu din Westwood Memorial Park din Los Angeles. Alte celebrități se odihnesc în apropiere, inclusiv Mel Torme și Heather O’Rourke. Cu toate acestea, nu toate cenușa lui Capote se află în Westwood, deoarece o parte din ea a fost dată iubitei sale prietene Joanne Carson, iar o alta fost amestecată cu cea a partenerul său Jack Dunphy, fiind apoi împrăștiată în Long Island.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Şase filme memorabile ale regizorului Michelangelo Antonioni | VIDEO

România este ţara invitată de onoare la cea de-a 65-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Belgrad

Woody Allen pune punct carierei de regizor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”