Woody Allen pune punct carierei de regizor

Woody Allen pune punct carierei de regizor
Publicat: 19/09/2022, 10:58

Cineastul american Woody Allen a anunțat că pune capăt carierei sale de regizor. Acesta a declarat pentru publicația spaniolă La Vanguardia că intenționează să se retragă după încheierea filmărilor pentru cel de-al 50-lea lungmetraj din carieră și că se va dedica doar scrisului. 

Acțiunea filmului care va fi ultimul din cariera sa este plasată în Paris. Pelicula va fi filmată în întregime în limba franceză, peste câteva săptămâni. Allen a descris viitorul său film ca fiind asemănător cu „Match Point”, prin aceea că va fi „incitant, dramatic și, de asemenea, foarte sinistru”, scrie Variety

Woody Allen a scris recent a cincea sa colecție de piese umoristice, „Zero Gravity”, care va fi publicată pe 27 septembrie. 

Allen a filmat în ultimii ani mai des în Europa, deoarece în SUA nu mai este sprijinit, din cauza acuzațiilor de abuz sexual 

Amazon Studios a abandonat susținerea financiară pentru filmul său „A Rainy Day in New York”, motivând că Allen că a „sabotat” viitorul peliculei prin comentariile sale cu privire la acuzațiile de abuz aduse de Dylan Farrow, fiica sa adoptivă. Regizorul a dat compania în judecată, cerând daune de 68 de milioane de dolari, acuzând o încălcare a termenilor contractului. Disputa a fost soluționată ulterior în afara instanței.

În vârstă de 86 de ani, Woody Allen este regizor, scenarist, muzician și actor. Allen a primit de-a lungul timpului 16 nominalizări la premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original. A câștigat patru trofee Oscar, pentru “Midnight in Paris” (2011, cel mai bun scenariu), “Hannah and Her Sisters” (1986, cel mai bun scenariu) și “Annie Hall” (1977, cel mai bun scenariu și cea mai bună regie). De asemenea, a câștigat, printre altele, nouă premii BAFTA, iar, în 2014, a primit Globul de Aur pentru întreaga carieră. 

Pe de altă parte, Woody Allen este un cineast controversat, din cauza acuzațiilor de abuz sexual care i s-au adus. Regizorul a negat în mod repetat acuzaţiile potrivit cărora şi-ar fi agresat sexual una dintre fiicele adoptive, Dylan Farrow, în 1992, pe când aceasta avea 7 ani.

Multe celebrităţi şi persoane cu funcţii de conducere de la Hollywood s-au distanţat de Woody Allen, mai ales după ce mişcarea #MeToo, împotriva hărțuirii sexuale,  a luat amploare, în 2017. 

Televiziunea HBO a reluat tema acuzaţiilor formulate împotriva  lui Woody Allen în miniseria TV „Allen v. Farrow”, lansată în 2021.

CITEȘTE ȘI: Woody Allen crede că fiul lui biologic cu Mia Farrow, ar putea fi copilul lui Frank Sinatra

Woody Allen nu este cercetat penal pentru agresarea sexuală a fiicei adoptive

O carte de povestiri scrisă de Woody Allen, apare la Humanitas