A noua ediție a galei premiilor Gopo 2015 va avea loc pe 30 martie

Publicat: 26 01. 2015, 15:16

Cea de-a noua ediție a galei premiilor Gopo va avea loc pe 30 martie, în București, înscrierile pentru acest eveniment, care recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, urmând să se încheie pe 6 februarie.

Urmând modelul celebrelor gale din domeniul cinematografiei europene, precum Goya, Cesar și BAFTA, premiile Gopo reprezintă cel mai important eveniment dedicat valorilor filmului românesc, infomează un comunicat remis MEDIAFAX.

De-a lungul celor opt ediții ale galei premiilor Gopo, profesioniști din toate domeniile cinematografiei românești au fost recompensați pentru performanțele lor. În 2014, cu „Poziția copilului”, Călin Peter Netzer și-a adjudecat trei dintre cele mai importante trofee, pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu (scris împreună cu Răzvan Rădulescu).

Artiștii din acest film au obținut, pentru perfomanțele lor, premiile pentru interpretare la categoriile „cea mai bună actriță în rol principal” (Luminița Gheorghiu), „cel mai bun actor în rol secundar” (Vlad Ivanov) și „cea mai bună actriță în rol secundar” (Ilinca Goia).

Înscrierile pentru cea de-a noua ediție a premiilor Gopo au loc în perioada 26 ianuarie – 6 februarie. Eligibile pentru a fi jurizate și nominalizate la premiile Gopo 2015 sunt lungmetrajele și scurtmetrajele românești și cele realizate în coproducție cu participare majoritar românească care au avut premiera pe marile și micile ecrane din România și în festivaluri competitive (naționale și internaționale) în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2014.

Potrivit regulamentului premiilor Gopo, toate lungmetrajele de ficțiune și documentare care au beneficiat de cel puțin o săptămână de difuzare cinematografică (în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet) vor fi luate în considerare de juriul de preselecție.

Organizatorii vor solicita producătorilor completarea unei fișe tehnice pentru a asigura acuratețea informațiilor vehiculate în procesul de jurizare și nominalizare, precum și o copie a filmului, pentru membrii juriului de nominalizări.

În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile „cel mai bun lungmetraj documentar”, „cel mai bun scurtmetraj de ficțiune” și „cel mai bun scurtmetraj documentar”, înscrierea peliculei de către producători este obligatorie pentru ca acestea să fie luate în calcul de juriul care va decide nominalizările.

Pentru fiecare film înscris se vor trimite fișa tehnică completă și câte 11 DVD-uri (unul pentru fiecare membru al juriului de nominalizări), prin poștă sau curier, în plic închis, cu mențiunea „Preselecție premiile Gopo”, pe adresa Asociației pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), în atenția Roxanei Elekes, coordonator producție premiile Gopo.

Producătorii și realizatorii de film din România sunt invitați să completeze fișa tehnică disponibilă pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro și să o trimită în format electronic pe adresa roxana.elekes@premiilegopo.ro.

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecție alcătuit în acest an din 11 profesioniști din domeniul cinematografic: regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei și criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu și Ada Maria Ichim.

După anunțul nominalizărilor, peste 450 de profesioniști activi din toate domeniile industriei de film românești vor fi invitați să voteze pentru desemnarea câștigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit și consultanță PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii premiilor Gopo au demarat un parteneriat din 2011.

Regulamentul evenimentului și fișa tehnică se regăsesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro.

Gala premiilor Gopo 2015 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Babel Communications și Centrul Național al Cinematografiei (CNC).