Asociația Culturală Macondo lansează la București proiectul „Filme pentru liceeni”

Publicat: 01 07. 2015, 15:57

Proiectul își propune să demonstreze modul în care filmul poate fi folosit pentru a implica tinerii în activități prin care își pot dezvolta abilitățile critice și creative pe teme sociale și culturale, adresându-se liceenilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, din România, anunță un comunicat remis MEDIAFAX.

Planul de lecții inovator este completat de o selecție de șase filme europene care vor fi vizionate în perioada octombrie 2015 – iunie 2016 de aproximativ 10.000 de liceeni și de șase sesiuni de formări pentru 50 de cadre didactice.

Conferința internațională organizată de cele două asociații va avea loc la București, în perioada 21 – 23 iulie, și reunește experți în educație cinematografică, membri ai industriei cinematografice și ONG-uri specializate în educație non-formală, cadre didactice și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, pentru schimburi de bune practici. Discuțiile vor viza sistemul de educație românesc și european și beneficiile utilizării filmului ca metodă de predare.

Publicul larg este invitat pe 22 iulie la un studiu de caz susținut de experții Raphaël Chevalley și Raphaëlle Pralong despre educația cinematografică în Europa. Cei doi fac parte din Lanterna Magică, un club internațional pentru copii fondat în Elveția, cu experiență de peste 20 de ani în derularea de activități de educație pentru tineri. Metodele acestora au fost aplicate de asociație în țări precum Elveția, Franța, Italia, Spania, Maroc, Senegal, Argentina și Mexic.

Ziua de 23 iulie este dedicată cadrelor didactice de liceu din localitățile de implementare a proiectului: București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu. Profesorii de liceu sunt așteptați să discute cu invitați precum Boglarka Nagy (responsabil de proiecte de film și al cinematografului Elvira Popescu), Raluca Iacob-Pop (coordonator Susține Cultura în Educație), Delia Lungu (psiholog Intuitext), Ileana Bîrsan (critic de film), Florin Barbu (critic de film), Rodica Dominiteanu (coordonator Cinema-Edu).

Tot pe 23 iulie, experții elvețieni vor susține un workshop introductiv despre educația cinematografică și vor prezenta o imagine de ansamblu a metodei de predare care urmează să fie propusă în cadrul proiectului „Filme pentru Liceeni”.

Înscrierile pentru studiul de caz din 22 iulie și înscrierile pentru cadrele didactice invitate în ziua de 23 iulie se realizează pe site-ul filmepentruliceeni.ro. Accesul la conferință este gratuit, în baza înscrierii și confirmării primite din partea Asociației Culturale Macondo, întrucât locurile sunt limitate.

Proiectul este susținut de Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar București și Casa Corpului Didactic București. Proiectul „Filme pentru liceeni” este cofinanțat printr-o subvenție din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Lanterna Magică este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, în urmă cu peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi. În perioada 11 septembrie 2013 – 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi Lanterna Magică existente în Elveția au adus 220.000 tineri la evenimentele lor.

Înființată în 2007, Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distribuția de filme de artă pe piața din România.