GALERIE FOTO Maraton de spectacole de teatru la Craiova: 160 de evenimente în 20 de locații. Festivalul Internațional Shakespeare a fost deschis de Lucian Romașcanu, ministrul Culturii

Publicat: 19/05/2022, 21:58

A început oficial Festivalul Internațional Shakespeare la Craiova. Deschiderea oficială a a avut loc la Teatrul Național “Marin Sorescu”, iar startul a fost dat de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. Peste 160 de evenimente vor avea loc în mai mult de 20 de spații de desfășurare în perioada 19-29 mai. Aceasta este cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare. 

Deschiderea Festivalul Internațional Shakespeare a avut loc în foaierul Teatrului Național “Marin Sorescu”. La eveniment au participat oameni de teatru, autoritățile locale, ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet, dar și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

“Din perspectiva Ministerului Culturii este un festival foarte important pe care ministerul îl finanțează. Mă bucur tare mult să știu că și autoritățile locale au contribuit generos la desfășurarea acestui festival pentru că, până la urmă, cultura este ceea ce rămâne după ce uităm tot, cum spunea cineva, ce rămâne, ce ne leagă și ce ne ține la un loc ca nație”, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.
Ministrul Culturii a aminitit și de conflictul de peste graniță și a subliniat importanța culturii și a rolului pe care aceasta îl are la nivelul întregii societăți.

“Toți ne-am minunat, la un moment dat, de modul în care poporul ucrainean s-a mobilizat și s-a luptat cu inamicul. Asta este dovada unei culturi care a lucrat secole în sufletul și sângele lor. Poate nu întotdeauna pare important ceea ce se întâmplă, dar tot ceea ce se întâmplă în domeniul artistic cultural, ne crește, ne unește și ne pregătește să fim unii lângă alții și la bine, și la rău”, a mai declarat ministrul Culturii.

Ediția de anul acesta a festivalului cuprinde spectacole de teatru, realizate de către regizori internaționali precum: Robert Lepage, Oskaras Koršunovas, Silviu Purcărete, producția „The Tiger Lillies perform Hamlet” dar și premiera spectacolului „Richard al III-lea” realizat de către László Bocsárdi cu Sorin Leoveanu în rolul principal, o producție a Festivalului Shakespeare și a Naționalului craiovean.

“Ediția din acest an poate fi un eveniment al teatrului regăsit în datele lui sărbătorești. Actorii își recapătă suflul și pofta de joc, iar publicul este invitat să uite de grijile apăsătoare ale zilei, în ciuda grozăviilor unui război care zdruncină civilizația europeană. Teatrul înseamnă magie, vrajă, cât și luciditate. Să ne bucurăm de pacea și liniștea pe care el o aduce printre oameni” a declarant Alexandru Boureanu, managerul Teatrului Național “Marin Sorescu”