Jean-Luc Godard, gigantul Noului val al cinematografiei franceze, a murit la 91 de ani

Publicat: 13 09. 2022, 12:22
Actualizat: 13 09. 2022, 18:18
Jean-Luc Godard, la Festivalul de la Cannes, în 2001 / Sursa: Shutterstock

Regizorul de film Jean-Luc Godard, „nașul” Noului val al cinematografiei franceze, a murit, marți, la vârsta de 91 de ani, relatează Reuters, potrivit ziarului Liberation, citând persoane apropiate regizorului franco-elvetian.

Jean-Luc Godard a recurs la sinuciderea asistată, după cum a confirmat pentru AFP consilierul familiei.

Jean-Luc Godard se numără printre cei mai cunoscuți și apreciați regizori din lume, care și-a câștigat notorietatea cu pelciule deja clasice precum „Breathless” și „Contempt”, care au împins granițele cinematografice și i-au inspirat pe regizori iconoclaști timp de zeci de ani după perioada de glorie a anilor 1960.

Regizorul s-a născut într-o familie bogată franco-elvețiană, la 3 decembrie 1930, în arondismentul al șaptelea din Paris. Tatăl său era medic, mama lui era fiica unui elvețian care a fondat Banque Paribas, pe atunci o ilustră bancă de investiții.

Un nou mod de a face filme

Filmele sale „au spart” convențiile consacrate ale cinematografiei franceze în 1960 și au ajutat la lansarea unui nou mod de a face filme, inclusiv cu camera de mână, tăieturi și dialog existențial.

Pentru mulți pasionați de cinema, niciun cuvânt nu este suficient de bun: Jean-Luc Godard, cu părul negru zvârlit și ochelarii cu rame grele, a fost un adevărat revoluționar care a făcut din regizori artiști, punându-i la egalitate cu maeștri pictori și icoane ale literaturii.

„Nu de unde iei lucrurile, ci de unde le duci”, a spus Jean-Luc Godard la un moment dat, potrivit Reuters.

Quentin Tarantino, directorul filmelor „Pulp Fiction” și „Reservoir Dogs” în anii 1990, este adesea indicat drept unul dintre exponenții generației mai recente care a șters granițele, în tradiția inițiată de Godard și cohortele sale din Paris.

Martin Scorsese apăruse mai devreme, în 1976, cu „Taxi Driver”, thriller-ul psihologic cu un veteran din Vietnam devenit taximetrist, care călătorește pe străzi toată noaptea cu o obsesie din ce în ce mai mare pentru nevoie de a curața New York-ul mizerabil.

Jean-Luc Godard nu era idolul tuturor. Regizorul canadian Xavier Dolan, „copil sălbatic”, care la 25 de ani a împărțit un premiu cu Godard, pe atunci octogenar, la Festivalul de film de la Cannes în 2014, a atras controversele la fel de mult ca și Godard, dar l-a numit „bătrânul urâcios” și „nici un erou al meu”.