O peliculă franceză a câștigat marele premiu al Festivalului de Film de Scurtmetraj „Alter-Native” de la Târgu Mureș

Publicat: 10 11. 2014, 13:33

Potrivit unui comunicat de presă transmis de organizatorii Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj „Alter-Native”, desfășurat în perioada 5-9 noiembrie la Târgu Mureș, cele șase premii oferite au fost câștigate de două filme de scurtmetraj din România, o coproducție România-Ungaria și trei din străinătate, respectiv Franța, Ucraina și Ungaria.

Marele premiu al festivalului, oferit de Centrul Național al Cinematografiei și decernat sâmbătă seară, a revenit peliculei franceze „Unde ai fost când Michael Jackson a murit?”, de Jean Baptiste Pouilloux.

Acțiunea filmului are loc le Paris, la câteva zile după moartea regelui muzicii pop și cu câteva zile înainte de Crăciun, când un bărbat și o femeie se întâlnesc din întâmplare și străbat împreună, pe bancheta din spate a unui taxi, străzile scăldate în luminile orașului. Pelicula, care are 12 minute și a fost produsă în 2013, îi are în distribuție pe Denis Menochet și Elodie Navarre și a mai fost selectată în concurs la festivalurile internaționale de scurtmetraj de la Berlin, Salonic, Berna, Clermont-Ferrand.

Premiul oferit de Ministerul Culturii a fost câștigat de coproducția româno-ungară „Execuția”, de Szocs Petra. Acțiunea se petrece în 1990, la Cluj, unde „distracția preferată a trei copii este să se joace de-a execuția soților Ceaușescu”.

De asemenea, pelicula românească „Brigada neagră”, de Andrei Nicolae Teodorescu, a primit premiul oferit de Administrația Fondului Cultural Național. Filmul prezintă trei tineri, Elvis, Jan și Rață, „dintr-un sat uitat de lume, care visează la o viață mai bună”.

Premiul oferit de municipiul Târgu Mureș i-a revenit filmului „Expediția” (Ungaria), de Szirmai Marton, în care „după o planificare îndelungată, un politician e trimis printre alegători”, în timp ce premiul televiziunii Erdely TV, peliculei lui Oleg Fedchenko, „Oaspeți la mine acasă” (Ucraina), descrisă ca fiind „un mic studiu metafizic cu o temă în jurul căreia se desfășoară totul. Există actori, există conflicte, dar nu există o succesiune clară a evenimentelor. Totul depinde de imaginația spectatorului. Există un singur spațiu unificator – nisipul”.

Premiul In Memoriam Simo Sandor pentru cel mai bun film de debut, oferit de UDMT-MADISZ cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, a fost primit de Marius Iacob, pentru „24 găleți, 7 șoareci, 18 ani” (România). În film, „Imre și Piroska se transformă încetul cu încetul într-un fel de exponate de muzeu, existența lor izolată e totuși în strânsă și absurdă legătură cu o lume exterioară, diferită, iar timpul e încremenit ca într-o dioramă din care ei încearcă să iasă”.

Duminică, în ultima zi a festivalului, la Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș, au fost proiectate filmele premiate, precum și filme de animație pentru copii și filmele artistice „După faptă și răsplată” (Novak Erik, Ungaria), „Rămas buni, prieteni!” (Simo Sandor, Ungaria) și „80 de scrisori” (Vaclav Kadrnka, Cehia).

La începutul lunii octombrie, organizatorii festivalului au anunțat că 52 de filme din aproape 20 de țări au fost selectate de juriul de preselecție al „Alter-Native” din cele peste 700 înscrise în concurs din Ucraina, Croația, România, Ungaria, Germania, Iran, Spania, Belgia, Rusia, Estonia, Israel, Austria, Irak, Elveția, Polonia, Italia, Franța și Marea Britanie. Între cele 52 de scurtmetraje selectate s-au regăsit filme de animație, ficțiune, dar și documentare și experimentale, cele mai multe din România (nouă) și Ungaria (opt), în topul peliculelor intrate în concurs figurând și Spania, Germania și Iran, fiecare cu câte patru producții.

Partenerii evenimentului din acest an au fost Consiliul Județean Mureș, Universitatea de Arte din Târgu Mureș, Institutul Balassi – Centrul Cultural al Repubicii Ungare București, iar cei mai importanți finanțatori sunt Centrul Național al Cinematografiei, Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice, Ministerul Tineretului și Sportului, Primăria Târgu Mureș, Fondul Bethlen Gabor și Fundația Communitas.