Pelicule de Caranfil și Giurgiu, la prima ediție a Festivalului de Film Românesc din Seattle

Publicat: 02 11. 2014, 15:32

Pelicule regizate de Nae Caranfil, Tudor Giurgiu și Stere Gulea vor fi proiectate la prima ediție a Festivalului Filmului Românesc din Seattle, un eveniment cinematografic care se va desfășura între 7 și 9 noiembrie, informează Institutul Cultural Român (ICR) din New York.

Astfel, ICR New York, în parteneriat cu American Romanian Cultural Society (ARCS) din Seattle, organizează primul Festival al Filmului Românesc din zona Pacific Northwest, sub titlul „Un ochi râde, un ochi plânge”. Festivalul va avea loc la SIFF Film Center din Seattle, o locație legendară pentru iubitorii de film, ce atrage constant un public foarte divers din punct de vedere profesional, cultural și etnic, în acest spațiu fiind organizate deja festivalurile de film francez, italian, ceh și polonez.

Oaspeții de onoare ai evenimentului sunt Ioana Uricaru, regizor, critic de film și profesor de „Cinema Studies” la Middlebury College din Vermont, Monica Filimon, critic de film, profesor de Literatură Engleză la Kingsborough Community College, CUNY, din New York, Oliver Șerban Tătaru, regizor stabilit în Germania, la München, și José Alaniz, profesor la Departamentul de Limbi și Literaturi Slave din cadrul University of Washington din Seattle.

Aceștia vor susține colocvii despre cinematografia românească a „noului val”, așa cum este reflectată de selecția filmelor din festival, iar regizorii vor vorbi și despre propriile lor filme.

Astfel, vor fi proiectate filmele „Sunt o babă comunistă”, de Stere Gulea, „Amintiri din epoca de aur”, „Trafic”, „Visul lui Liviu”, „Superman, Spiderman sau Batman” și „Stopover”. De asemenea, vor fi prezentate peliculele „Anatomia unei plecări”, de Oliver Tătaru, „É Pericoloso Sporgersi”, de Nae Caranfil, și „Despre oameni și melci”, de Tudor Giurgiu.

Acest nou festival dedicat filmului românesc se înscrie în strategia ICR New York de extindere a ariei de promovare și difuzare a valorilor filmului românesc contemporan dincolo de spațiul new yorkez, prin numeroase evenimente și festivaluri organizate în mai multe state americane.