The Somatist, The Entropist & The Skeptic, o inedită instalație colectivă, va fi prezentată publicului pe 19 noiembrie, la Rezidența 9

Publicat: 10 11. 2022, 18:21
Actualizat: 10 11. 2022, 18:21

The Somatist, The Entropist & The Skeptic, expoziția interactivă care vorbește despre responsabilitatea pe care o avem în relația om-tehnologie, poate fi văzută între 19 noiembrie – 20 decembrie la Rezidența 9.

The Somatist, The Entropist & The Skeptic, o inedită instalație colectivă și participativă care combină arta cu știința pentru a genera conștientizare asupra responsabilității pe care o avem în relația cu tehnologia, va fi prezentată publicului pe 19 noiembrie, la Rezidența9 din București. Expoziția va dura până pe 20 decembrie, conform unui comunicat remis Gândul de către organizatori.

Proiect de cercetare și producție artistică al Asociației Qolony, The Somatist, The Entropist & The Skeptic îi are în spate pe artiștii Floriama Candea, Sabina Suru & Andrei Tudose și Cătălin Crețu, alături de programatorul Cristian Balaș. Aceștia propun o explorare a felului în care oamenii reacționează la noile tehnologii și, prin intermediul unor instalații interactive ce utilizează mai multe tipuri de tehnologii devenite uzuale – cum sunt algoritmii de machine learning, de manipulare generativă a imaginii și a sunetului, computer vision sau senzorii de înregistrare a unor date fiziologice -, preiau date (imagini sau parametri ai stărilor noastre fizice ori emoționale) pe care le fac vizibile în feluri neașteptate.

Astfel, vizitatorii își vor putea monitoriza vizual și sonor pulsul cardiac, transformat în valuri sau interpretat de replici ale unor frunze, în timp ce gesturile lor vor deveni frame-uri și frecvențe sonore într-o lucrare video creată în colaborare cu un algoritm de inteligență artificială.

Expoziția „The Somatist, The Entropist & The Skeptic” aduce în discuție dinamica dintre control și lipsa lui, capacitatea pe care o avem de a acționa asupra lumii, tehnologiei, naturii, speciilor și a bias-urilor care derivă din acestea.

„The Somatist, The Entropist & The Skeptic” ne propune să ne imaginăm ca locuitori nu doar ai unei vieți umane, ci ai unui ecosistem în care țesături complexe de vulnerabilitate și responsabilitate  coexistă între noi și tehnologie, între noi și  alte specii. Propune, desigur, o viziune speculativă asupra lumii, dar ne reamintește că există motive întemeiate de a fi sceptici în măsură egală față de un viitor profund tehnologic sau față de absolutismul antropocenic, ne reamintește că suntem responsabili de felul în care ne poziționăm în relație cu lumea care ne înconjoară, responsabili de istoriile specifice care se creează din această relație” spune Floriama Candea.

Vernisajul expoziției The Somatist, The Entropist & The Skeptic va avea loc sâmbătă, 19 noiembrie, începând cu ora 18.00, la Rezidența9 din București (Str. Ion Luca Caragiale 32).

Floriama Candea cercetează utilizarea și potențialele căi de experimentare cu noi tipuri de medii, cum ar fi țesuturi și culturi biologice vii ca suport artistic (ex. kombucha) și tehnici fotografice alternative. În general, atât conceptele, cât și procesele sale de lucru utilizează estetica imaginilor științifice (scheme de clasificare vizuală, fotografii macro modificate) și a unor instrumente de cercetare științifică care pot fi convertite în practici artistice (decelularizare, materiale biocompatibile, procese chimice etc.).

Sabina Suru & Andrei Tudose lucrează la granița dintre artă, științe sociale și tehnologie. Sabina este adeptul unei abordări obiectuale a fotografiei, respectiv holografiei, argentice și alternative, având fundament în pictură și multimedia, în timp ce Andrei a activat mulți ani în domeniul cifrelor, sociologiei și marketing. Proiectele lor abordează teme precum viziune instrumentată, surveillance, spațiu privat vs. public, identitate digitală și obiectivizare, prin colaborări cu practicieni din diverse domenii, precum cercetare științifică, dans contemporan și muzică.

Cătălin Creţu are o dublă formare – inginer în profilul electromecanic şi muzician. Are o creaţie bogată în care se regăsesc lucrări în diferite genuri, de la muzică de cameră, corală şi opusuri simfonice la muzică electronică, muzică asistată de calculator, instalații, lucrări multimedia interactive, etc. A publicat articole și studii de specialitate și este cercetător ştiinţific la Centrul de Muzică electroacustică şi Multimedia și cadru didactic asociat al Universității Naționale de Muzică din București, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și director executiv al Festivalului de Arte Noi InnerSound.

Foto: Asociației Qolony

CITEȘTE ȘI: Festivalul Naţional de Teatru 2022: Lansări de carte sub genericul „INTERSECȚII ÎN FNT”

EXCLUSIV VIDEO | ”Ion Caramitru – Dincolo de scenă”, expoziție in memoriam cu fotografii inedite. Matei Vișniec: ”A fost Actorul cu majusculă, pentru că a întrunit în el două dimensiuni: un mare talent și o mare conștiință socială”

„Muzeul pentru tine!” – Expoziție blockbuster cu piese de tezaur din colecțiile a 25 de muzee, la București