Un roman de Kamel Daoud, răsplătit cu Premiul Goncourt 2014 – alegerea studenților români

Publicat: 31 10. 2014, 18:32

Romanul „Meursault, contre enquête”, scris de Kamel Daoud, a fost desemnat laureatul premiului Goncourt 2014 – alegerea studenților români, stilul acestuia construindu-se „printr-o dialectică a criticii și a emoției, reflectând, totodată, conflictul dintre determinism și libertate”.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, joi, cei șapte președinți ai celor șapte jurii s-au reunit la București, la librăria Kyralina, împreună cu Denisa Comănescu, directoarea editurii Humanitas Fiction și președinte al juriului din 2014, și Frédéric Verger, laureat al premiului Goncourt pentru debut din 2014 și patronul spiritual al listei Goncourt 2014, alegerea studenților români, pentru a dezbate și desemna laureatul lor.

După trei ore de dezbateri, juriul Goncourt al studenților universităților din România a ales drept câștigător romanul lui Kamel Daoud „Meursault, contre enquête”, apărut la editura Actes Sud.

În ultima rundă de discuții, au fost remarcate, de asemenea, „Charlotte”, de David Foenkinos, și „L’amour et les forêts”, a lui Eric Reinhardt. Juriul a apreciat dincolo de referințe și intertextualitate, dimensiunea universală a căutării identității. Stilul lui Kamel Dauod se construiește printr-o dialectică a criticii și a emoției, reflectând, totodată, conflictul dintre determinism și libertate.

Sub patronajul celebrei Academii Goncourt, lista Goncourt – alegerea studenților români are un principiu de bază simplu: un juriu format din studenți la literatură franceză ai universităților din România decernează premiul celui mai bun roman francez pornind de la lista primei selecții a Academiei Goncourt, comunicată pe 4 septembrie 2014.

Gândit ca un motor de colaborare intrauniversitară la scară națională, acest premiu are ca scop pregătirea unei noi generații de critici ai literaturii franceze contemporane și deschiderea publicului larg către marii autori ai acestei literaturi.

România este al cincilea spațiu geografic care, în 2013, alături de Italia, inaugurează lista Goncourt, după Polonia (1998), Serbia (2011) și Orientul Mijlociu (Liban, 2012).

La selecția din România participă șapte departamente de literatură franceză din șapte universități din țară, Brașov, București, Craiova, Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara, constituind un juriu de 10 studenți.