VIDEO | John Florescu dezvăluie „Enigmele României”: „Atragem atenția asupra lucrurilor pe care cred că oamenii nu le cunosc”

Publicat: 08/10/2023, 10:00

Unele dintre cele mai incitante mistere din istoria României sunt pe cale să fie aduse pe micile ecrane, prin seria „Enigmele României”, care va avea premiera în câteva săptămâni pe piața locală. Producătorul executiv al seriei, John Florescu, jurnalist și celebru producător TV american de origine român, a vorbit, într-un interviu pentru GÂNDUL, despre seria „Enigmele României”, al cărei producătorul executiv este, care va fi lansată la sfârșitul acestei luni pe History Channel.

Seria „Enigmele României”, a doua serie locală a televiziunii History Channel, va avea premiera românească pe 29 octombrie. Producătorul executiv al seriei, John Florescu, a detaliat, într-un interviu video pentru Gândul, o parte din poveștile care crede că vor atrage atenția publicului din România.

Seria este formată din șase episoade de 30 de minute, în care aclamatul actor Marcel Iureș va cerceta o serie de enigme fără răspuns, care se axează pe istorie, geologie, castele, crime, lumini cerești, tulburări mentale și ritualuri religioase ascunse.

Cele șase episoade vor explora mistere și enigme din istoria României, cum ar fi locul în care se află mormântul lui Vlad Țepeș, cauza morții poetului național Mihai Eminescu, căutarea tablourilor dispărute în urma „marelui jaf” de la muzeul Brukenthal din Sibiu sau misterul iahtului Ostara – o navă cu o comoară de aur a unor nobili ruși, care au fost găsiți uciși aproape de malul românesc al Deltei Dunării în timp ce fugeau de bolșevici.

„România este o țară foarte bogată în istorie”

Reporter: În primul rând, vreau să știu cum arăta ideea acestui proiect și cât de complicat a fost să se realizeze?

John Florescu: Ei bine, ideea a venit de la History Channel, care lansează în premieră această serie în România, ceea ce este fantastic pentru că se acordă multă atenție acestei piețe. Și cred că are sens pentru că România este o țară foarte bogată în istorie cu multe subiecte, mergând de la epoca dacilor la epoca austro-ungară, până la epoca Imperiului Otoman și influențe rusești. Deci ai o țară cu o istorie mixtă, cu o istorie interesantă și cred că s-au gândit că, în Europa de Est, acesta ar putea fi primul loc pentru a lansa această serie, care a fost lansată în Statele Unite sau ceva asemănător cu ea în SUA. Deci este complicat pentru că implică multe deplasări, multă documentare.

Este un proiect care a atras atenția unor oameni importanți din România, în el apare președintele Constantinescu și, de asemenea, ne bucurăm că îl avem pe domnul Gigi Bacali, care este interesat de unul dintre subiecte, și se întâmplă să avem și Biserica Ortodoxă, oficial, pe unul dintre subiecte pentru că încercăm să deslușim niște mistere. Nu știu dacă ajungem să avem răspunsurile complete pe ceva, dar propunem discuția și atragem atenția asupra lucrurilor pe care cred că în România oamenii nu le cunosc.

Reporter: Sunt români consumatori de documentare, mai au timp și răbdare să vizioneze documentare?

John Florescu: Ei bine, știi, Nicolae Iorga a spus ceva interesant. El a spus că oamenii care nu cunosc istoria țării lor sunt ca niște copii care nu își cunosc părinții. Și cred că este un lucru bun. Și dacă întrebi despre documentare, ei bine, dacă te uiți pe Netflix, sunt tot mai multe documentare pe Netflix, ceea ce indică un interes pentru istorie. M-am uitat la două emisiuni, două filme pe care le-am făcut, unul despre Regina Maria și unul, două, despre Regele Mihai, care au atras un public mare și au fost difuzate și în multe țări din întreaga lume. Așa că cred că oamenii subestimează interesul oamenilor pentru poveștile adevărate. Este vorba de povești adevărate, care se întâmplă. Și cred că îi ajută pe oameni să-și dea seama cine sunt, români, și cine sunt eu și ce a fost înaintea mea. Nu sunt cineva care a locuit aici de 25 de ani și apoi a plecat să meargă în Anglia, Elveția sau Italia, dar am o idee de unde vin.

Reporter: Care credeți că va fi cea mai de succes poveste a acestei serii de documentare și de ce?

John Florescu: Este o întrebare interesantă. E o întrebare foarte bună. Cred că sunt câteva. Una este Eminescu, desigur, fiecare copil din România știe despre Eminescu, dar aproape nimeni nu știe despre felul incredibil, ciudat, trist și tragic în care a murit. Deci toți copiii au învățat la școală, dar nu știu că acest bărbat a murit și cred că atunci când avea în jur de 30 de ani, că era un tânăr într-o situație foarte tragică, instituționalizat într-un spital de psihiatrie. Cred că este o poveste minunată. De jaful de la Brukenthal, din România de atunci…

Securitatea părea să știe totul despre ceea ce se întâmplă și cumva au ratat cel mai mare jaf de artă vreodată în țară. Cred că veți găsi o poveste foarte interesantă într-o navă, o navă cu pânze, a unui nobil rus care a venit aici după Războiul Mondial, după Revoluția Rusă, a venit de la Odesa în România în Marea Neagră și toți cei din acea navă, cu aurul lor – și aveau mult aur – au dispărut, au fost împușcați și au dispărut și nimeni nu știe exact ce s-a întâmplat acolo. Asta a fost pe coperta New York Times, de fapt în 1920.

Deci există o mulțime de povești interesante – ce s-a întâmplat cu trupul lui Vlad Țepeș, care este un mister pe care nimeni nu îl știe, un individ foarte faimos, ce s-a întâmplat cu cadavrul lui Vlad Țepeș.

Avem și un fenomen religios, un fenomen religios remarcabil în Maglavit, unde zeci de mii de oameni au venit crezând că acest simplu țăran (Petrache Lupu, n.r.), care era needucat, a vorbit cu Dumnezeu, cam la fel cu ceea ce s-a întâmplat la Lourdes în Franța, sau la Fatima în Spania, și cred că tot în Serbia, un caz asemănător. Deci a fost acesta un lucru fraudulos sau a fost ceva real? Așa că eu cred că există multe din care să alegi.

Reporter: Ați realizat două documentare despre Regele Mihai. De ce două? 

John Florescu: Am făcut două, pentru că primul a fost despre viața lui până la vremea exilului. Dar am aflat atât de multe când l-am documentat pe primul, despre toată viața lui, pentru că am petrecut aproape trei zile cu el și sunt toate chestiile astea despre viața lui după ce a plecat din România. Și după ce a părăsit România, a avut o situație fantastică de interesantă, într-un fel tristă, într-un fel tragică, într-un fel înălțătoare la sfârșit, pentru că poate să se întoarcă să-și ajute țara cu UE și cu intrarea în NATO, și revenind să susțină cauzelor națiunii. Dar am simțit că este un fel de poveste necunoscută ascunsă și de aceea am vrut să mă ocup de ea.

Reporter: De ce credeți că Regele Mihai a fost un om deosebit?

John Florescu: Era special pentru că avea dragoste pentru țara lui. Se dedicase interesului națiunii sale. Era modest, așa că era plăcut în acest sens. Avea o simplitate a lui și își păstra convingerile. Am spus mai devreme că cred că a fost reticent să se întoarcă pentru că nu a știut niciodată dacă ar putea să dețină cu adevărat controlul. Evident, România se mutase într-o nouă parte a unui public european, dar cred că există câțiva bărbați care aveau acel simț al misiunii.

Reporter: „Regele Mihai, drumul spre casă” s-a bucurat de un succes extraordinar. Vă așteptați la asta? Ce credeți că a contribuit la asta?

John Florescu: Ei bine, asta trebuie să spună publicul. Cred că oamenii, așa cum am spus, sunt interesați de țara lor. Am mai văzut asta cu filmele mele și în trecut. Banca Transilvania a fost partenerul meu la aceste lucruri, cu ProTV și History. Am văzut-o în rating. Am văzut-o în reacții. Am văzut asta chiar și în școli. Aceste filme au fost date acum Ministerului Educației din România și urmează să fie distribuite în toată țara începând cu acest an în 1.471 de licee.

Cine este John Florescu

John Florescu își are originile în România. El este fiul cunoscutului istoric Radu Florescu și este descendent al unei vechi familii boiereşti din Ţara Românească. A studiat istorie, politologie, filozofie şi economie la Boston College (SUA) şi la Oxford (Marea Britanie).

Timp de două decenii a fost „omul din umbră” al faimosului David Frost de la BBC. A produs peste 150 de ore de emisiuni de televiziune pentru reţele precum CBS, HBO, BBC, The History Channel, Discovery-Times, PBS, Disney.

A intervievat şase preşedinţi ai Statelor Unite. În prezent, conduce filiala din România a firmei de PR şi consultanţă Centrade. Este fondator al Chainsaw Europe.

John Florescu a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, care a fost difuzat sâmbătă, 29 iulie. Urmărește podcastul integral cu John Florescu doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
"N-am văzut de când sunt așa ceva!" Potop cu grindină în Prahova. Mașini înghițite de...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
A murit marele actor. A fost iubit de toată lumea. L-au adorat
Dispar unele pensii. Românii care ar trebui să se grăbească să-și depună dosarul
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Actorul Kevin Spacey a negat noi acuzații de comportament sexual nepotrivit