VIDEO | John Florescu rememorează mărturiile neoficiale ale lui Mihail Gorbaciov și George Bush despre România

Publicat: 30/07/2023, 17:03

Celebrul producător TV american de origine română, John Florescu, a fost invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene. El a vorbit despre discuțiile informale pe care le-a avut cu liderul sovietic Mihail Gorbaciov după evenimentele din decembrie 1989.

De asemenea, jurnalistul povestește cum era privită România de la Washington și ce percepție aveau liderii americani cu privire la evenimentele de la București.

Sunt politicieni care sunt de admirat, alții mai puțin de admirat, spune Florescu despre modul în care au gestionat liderii de la acea vreme căderea Blocului Sovietic. Omul de televiziune își amintește că l-a întrebat pe Gorbaciov, când a fost la Moscova, ce s-a întâmplat atunci, în preajma evenimentelor din 1989, în România.

„Domnule Gorbaciov, i-am spus, eu sunt de origine român și vreau să înțeleg ce s-a întâmplat atunci (n.r. în perioada Revoluției, când a fost îndepărtat Nicolae Ceaușescu). Și el a răspuns că s-a urmărit (n.r. activitatea din România) și s-a facilitat (n.r. cel mai probabil, schimbarea regimului) Și asta este interesant fiindcă noi am examinat același activități și mi se pare că a fost multă activitate deja cu un an înainte de evenimentele din decembrie – deja au fost multe discuții între regimul de la Moscova și cel de la București (n.r. pe tema schimbărilor geopolitice în curs)”, spune John Florescu.

S-a discutat de altfel extrem de mult despre influența sovietică în schimbarea regimului de la București, a remarcat și Adrian Artene, gazda podcastului.

Întrebat dacă liderii pe care i-a cunoscut see interesau de România, Florescu spune că, într-adevăr, în SUA a remarcat un interes, în primul rând pentru că numele Nadiei Comăneci a traversat Oceanul Atlantic. De ademenea, Ilie Năstase era extrem de cunoscut americanilor. Acești „ambasadori” informali au creat o percepție pozitivă despre România, spune Florescu.

„Americanii au văzut că România a fost aproape de Statele Unite și, evident, a existat o relație pozitivă și în timpul regimului comunist. De curând – cred că de 2 ani 3 ani – au fost desecretizate discuțiile dintre purtate de Nicolae Ceaușescu la un moment dat, spre finalul anilor 80, cu vicepreședintele SUA și transpare de acolo ideea că la acel moment Nicolae Ceaușescu era un mediator cu Orientul Mijlociu pentru Statele Unite, cu China și cu țările din nordul Africii și sub o formă sau alta contribuia la menținerea păcii în aceste relații. Președintele Nixon a fost foarte conștient de asta și el a venit aici în România în 1969”, spune Florescu.

De asemenea, omul de televiziune adaugă că a discutat și cu George Bush senior, acre a legat prietenii cu mai mulți români, între care și cu Ilie Năstase. Președintele american  era un prieten și a fost întotdeauna un prieten al României, a precizat Florescu.

Celebrul producător TV american de origine română, John Florescu, invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene

John Florescu își are originile în România. El este fiul cunoscutului istoric Radu Florescu și este descendent al unei vechi familii boiereşti din Ţara Românească. A studiat istorie, politologie, filozofie şi economie la Boston College (SUA) şi la Oxford (Marea Britanie).

Timp de două decenii a fost „omul din umbră” al faimosului David Frost de la BBC. A produs peste 150 de ore de emisiuni de televiziune pentru reţele precum CBS, HBO, BBC, The History Channel, Discovery-Times, PBS, Disney.

A intervievat şase preşedinţi ai Statelor Unite. În prezent, conduce filiala din România a firmei de PR şi consultanţă Centrade. Este fondator al Chainsaw Europe.

În cadrul podcastului a povestit despre legătura de sânge dintre Florești și Vlad Dracul, despre ce a titrat New York Times la moartea tatălui său și despre personalitățile care l-au fascinat: Margaret Thatcher, Muhammad Ali și Jacques Cousteau.

Urmărește podcastul integral cu John Florescu doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Sursa foto: captură video

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...