„Youth”, cu Mădălina Ghenea, și „Son of Saul”, cu Levente Molnar, la Festivalul de Film din Toronto

Publicat: 30 07. 2015, 16:52

Ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film de la Toronto se va desfășura în perioada 10 – 20 septembrie, când mai bine de 350 de pelicule selectate în program vor fi proiectate în peste 25 de săli de cinema.

Organizatorii evenimentului au dat publicității lista celor 49 de lungmetraje, printre acestea aflându-se și „Youth/ La Giovinezza”, de Paolo Sorentino, cu Mădălina Ghenea, și filmul maghiar „Saul Fia/ Son of Saul”, de László Nemes, cu actorul român Levente Molnar, potrivit site-ului evenimentului.

Filmul „Youth/ La Giovinezza”, aflat anul acesta în competiție pentru premiul Palme d’Or, la Festivalul de la Cannes, unde a avut și premiera mondială, a fost recompensat cu trofeul pentru cea mai bună imagine la gala premiilor Globi d’Oro, decernate de Asociația presei străine din Italia.

„Youth/ La Giovinezza”, care are în distribuție nume ca Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz și Jane Fonda, este al doilea film la care regizorul italian Paolo Sorrentino lucrează cu actori de limbă engleză, după „Rocker Hit: Ochi pentru ochi/ This Must Be the Place”, cu Sean Penn.

Filmul spune povestea a doi bătrâni prieteni – un dirijor și compozitor, pe de o parte, și un regizor, pe de altă parte -, care se gândesc la cât timp le-a mai rămas de trăit, în timp ce își petrec vacanța în Munții Alpi. Filmul urmărește eforturile celor doi de a se întoarce la cariera lor, relațiile pe care le au cu copiii lor, dar și modul în care aceștia interacționează cu ceilalți oaspeți ai hotelului la care sunt cazați. În „Youth/ La Giovinezza”, Mădălina Ghenea joacă rolul Miss Universe.

Pelicula „Saul Fia/ Son of Saul”, debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, o coproducție Ungaria-Franța, a primit marele premiu al juriului la gala celei de-a 68-a ediții a Festivalului de la Cannes. Filmul este centrat pe două zile din viața lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare de la Auschwitz.

În deschiderea evenimentului de la Toronto, va fi proiectat în premieră mondială lungmetrajul „Demolition”, regizat de cineastul canadian Jean-Marc Vallée, cu Jake Gyllenhaal și Naomi Watts în rolurile principale. Filmul prezintă viața unui investitor bancar de succes după moartea soției sale și este cea mai recentă creație a lui Vallée, regizorul și scenaristul peliculei „Dallas Buyers Club”.

Printre celelalte pelicule care vor avea premierele mondiale la Toronto se află „The Martian”, de Ridley Scott, cu Matt Damon în rolul principal, și „The Program”, de Stephen Frears, cu Ben Foster și Dustin Hoffman, ce prezintă ascensiunea și decăderea celebrului ciclist american Lance Armstrong.

Tot aici va fi prezent și celebrul regizor de filme documentare Michael Moore, recompensat cu Oscar, care revine pe marile ecrane după o pauză de peste cinci ani, cu pelicula „Where to Invade Next”.

Un alt film așteptat cu mare interes de cinefilii nord-americani este „Freeheld”, de Peter Sollett, cu Julianne Moore și Ellen Page. Inspirat dintr-un caz real, lungmetrajul spune povestea unui cuplu de lesbiene care luptă în justiție pentru drepturile sale, după ce una dintre cele două femei este diagnosticată cu cancer și dorește să își doneze averea partenerei sale de viață.

Din program fac parte și „Black Mass”, de Scott Cooper, cu Johnny Depp în rol principal, „The Dressmaker”, de Jocelyn Moorhouse, cu Kate Winslet, și „The Lobster”, de Yorgos Lanthimos, avându-i protagoniști pe Rachel Weisz, Colin Farrell și John C. Reilly.

Principalul trofeu al festivalului, premiul publicului, este decernat pe baza voturilor exprimate de spectatori. Câștigătorul din 1981, „Chariots of Fire”, de Hugh Hudson, a fost primul lungmetraj premiat la Toronto care a câștigat apoi Oscarul pentru cel mai bun film, contribuind decisiv la creșterea notorietății de care se bucură festivalul canadian.

Șase dintre ultimii șapte laureați de la Toronto au devenit favoriți în cursa pentru Oscar și chiar au câștigat acest trofeu, așa cum a fost cazul filmelor „American Beauty” (1999), „Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire” (2008), „Discursul regelui/ The King’s Speech” (2010) și „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave” (2013).

Publicul festivalului acordă alte șapte premii, printre care pentru cel mai bun documentar, cel mai bun lungmetraj canadian, cel mai bun scurtmetraj canadian și cel mai bun scurtmetraj internațional.

Festivalul de Film Toronto, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, a cunoscut o ascensiune spectaculoasă în ultimele decenii, după ce, la ediția sa inaugurală, din 1976, doar 80 de filme au fost proiectate în cinci săli, fiind, la acea vreme, singurul festival cinematografic major din Canada.