Trigliceridele reprezintă un tip de grăsime care ajunge în sânge și apoi, se depozitează în țesuturi, cauzând o mulțime de probleme pentru sănătate, precum creșterea colesterolului, diabet sau obezitate.
Un nivel crescut de trigliceride poate crește riscul de boli cardiovasculare, pancreatită și alte probleme de sănătate. Iată o listă cu alimentele care pot crește trigliceridele, precum și pericolele asociate.
Zahăr și dulciuri rafinate: Bomboane, prăjituri, sucuri, siropuri, produse de patiserie. Zahărul în exces este transformat de ficat în trigliceride.
Carbohidrați rafinați: Pâine albă, orez alb, paste din făină albă, cereale dulci. Se digeră rapid și determină creșterea nivelului de insulină și trigliceride.
Alcool: Chiar și cantități moderate pot crește nivelul trigliceridelor, în special la persoanele sensibile.
Grăsimi trans și saturate: Fast food, margarină, produse procesate (chipsuri, biscuiți), carne procesată. Cresc trigliceridele și colesterolul LDL („rău”).
Porții mari și mese hipercalorice: Aportul excesiv de calorii, indiferent de sursă, poate duce la creșterea trigliceridelor.
Boala cardiovasculară: Nivelul mare de trigliceride este asociat cu un risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Pancreatită: Nivelurile foarte ridicate pot duce la inflamația pancreasului – o afecțiune severă și dureroasă.
Rezistență la insulină și diabet de tip 2: Trigliceridele ridicate sunt adesea legate de sindromul metabolic și dezechilibre în metabolismul glucozei.
Boală hepatică grasă (ficat gras): Excesul de trigliceride se poate depozita în ficat, ducând la steatoză hepatică.
FOTO: Envato
Citește și: