Ce spune ministrul de Finanțe despre tăierea banilor de la investiții pentru a acoperii cheltuielile legate de dublarea alocațiilor

Publicat: 17 07. 2020, 10:53
Actualizat: 17 07. 2020, 17:44

Ministrul de Finanțe a declarat că dublarea alocațiilor nu este posibilă, pentru că s-ar mari deficitul bugetar în acest caz, iar o altă soluție ar fi tăierea de la investiții, însă acest lucru nu poate fi făcut, potrivit spuselor lui Citu.

„Problema pe care am identificat-o este că această lege (pentru dublarea alocațiilor – n.r.) a fost votată în Parlament după ce a fost trecut bugetul României. Şi acum, dacă mâine trebuie să implementăm această lege, nu există resurse în buget. Nu ai cum! Trebuie să măreşti deficitul bugetar cu suma cu care vei creşte aceste alocaţii. Ca să măreşti deficitul bugetar, trebuie să aprobi o rectificare bugetară, pentru că altfel nu ai cum – nu poţi să faci o derogare la Legea Bugetului şi prin care să schimbi acei indicatori din lege. Sau să tăiem din altă parte, să tăiem de la investiţii, ceea ce nu vom face!”, a asigurat Cîţu, la Digi24.

Ministrul de Finanțe a subliniat că strategia de a aloca resurse către investiții este importantă, dat fiind faptul că experiențele din trecut au demonstrat contrariul.

„Aşa cum am construit bugetul, am alocat până acum resurse importante către investiţii, mai multe decât în ultimii 10 ani. Dacă vrem să avem bani în continuare să plătim şi pensii şi alocaţii şi salarii, trebuie să alocăm bani pentru investiţii. Dacă nu, dacă decizia este să nu mergem către investiţii, ci să alocăm bani în altă parte, nu vom mai avea bani în anii viitori. Această strategie a fost folosită în trecut şi a dat greş”, a punctat Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a explicat că în următoarele două săptămâni Guvernul va prezenta un proiect de lege privind creşterea alocaţiilor.

“Premierul a spus deja că va exista o creştere a alocaţiilor. În următoarele două săptămâni vom veni cu acest proiect de lege. Nu ştiu… (cu cât vor creşte alocaţiile, n.r.). Va fi o decizie politică, eu voi prezenta situaţia, dar voi spune ca şi până acum: în acest moment nu există resurse în buget. Bugetul a fost construit pe un deficit de 6,7% la rectificarea bugetară, care nu a luat în calcul acest lucru”, a adăugat Florin Cîţu.