Cel mai folosit aparat de uz casnic din bucătărie ar putea fi interzis. Oficialii Uniunii Europene au făcut anunțul

Publicat: 10 01. 2023, 13:38
Foto: Pixabay

În curând, unul din cele mai utilizate aparate de uz casnic din bucătăria oricărui român ar putea fi interzis. Oficialii Uniunii Europene „cântăresc” situația și vor lua o decizie în acest sens.

Aragazul este cel mai folosit aparat electrocasnic, ajutorul fiecărei gospodine din România. „Luxul” de a folosi aragazul ar putea deveni istorie, dacă UE ia o decizie în acest sens.

Se dorește eliminarea aragazului din bucătării?

Aragazul este indispensabil în bucătărie, dar nociv pentru mediul înconjurător, relevă un raport al Organizației pentru Cercetări Științifice Aplicate (TNO), citat de Greenpeace România.

Mai exact, gătitul la un aragaz cu gaz metan, în bucătăria tradițională, fără un sistem de aerisire mecanică, duce la poluarea locuinței cu dioxid de azot (NO2), peste normele impuse de UE.

În urma testelor de laborator, realizate de TNO, s-a descoperit faptul că aragazul produse monoxid de carbon, particule în suspensie, dar și alți poluanți, care pot afecta grav sănătatea oamenilor, mai ales a copiilor.

Liderii UE iau în serios interzicerea vânzării aragazurilor către populație. Potrivit specialiștilor, în ultimul an, numărul copiilor din UE cu simptome de astm, provocate de gătitul cu gaz metan, este estimat a fi de peste 700.000.

Foto: Pixabay

Cum ne afectează folosirea aragazului

„Mai mult de 100 milioane de cetățeni ai UE gătesc cu aragazuri pe baza de gaz metan, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franța, Spania, Olanda, România și Ungaria.

Organizațiile pentru sănătate se tem că situația ar putea deveni foarte gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, pentru că oamenii reduc aerisirea pentru a face economie la căldură și la bani.

Asociația Medicală Americană a subliniat, recent, că acest tip de aparat uz casnic, care folosește gaz metan, sporește poluarea aerului în gospodărie, precum și riscul de astm și severitatea acestuia la copii.

Cercetări anterioare au făcut legătura între utilizarea gazului metan și tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD) la copiii de vârstă fragedă. Un studiu recent arată că gătitul cu gaz metan în timpul sarcinii poate avea ca rezultat hiperactivitatea la copiii mici.

S-a dovedit că poluarea de la aragazurile pe bază de gaz metan are un impact negativ și asupra sistemului respirator și nervos al adulților”, transmite sursa citată de a1.ro.