Rudele victimelor care au ars în salonul morții, anunțate, despre tragedie, de psihologul IPJ Neamț. Acum trebuie să vină la poliție pentru audieri! (EXCLUSIV)

Publicat: 15 11. 2020, 16:37
Actualizat: 15 11. 2020, 20:38

Rudele pacienților care au murit sau au suferit răni grave în urma incendiului care a izbucnit, sâmbătă seară, la secția de ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț au fost anunțate despre producerea tragediei de psihologul IPJ Neamț. Oamenii urmează să fie chemați la sediul Inspectoratului Județean de Poliție  pentru a fi audiați de anchetaorii care instrumentează dosarul deschis pentru ucidere din culpă.

Imediat după producerea nenorocirii de la secția ATI a Spitalului Județean Neamț, mai multe rude ale celor care au murit sau au fost grav răniți au fost anunțați de psihologul instituției.

Surse din rândul anchetatorilor au  explicat, pentru Gândul.ro, că s-ar fi apelat la această metodă după ce s-a considerat că este nevoie de o pregătire prealabilă a rudelor, pentru a trece mei ușor peste șocul veștii.

Polițiștii susțin că, având în verere faptul că victimele sunt persoane în vârstă, exista riscul ca, la telefon, să răspundă soțul ori soția celui decedat, iar acesta din urmă să sufere, la rândul său, un atac de cord sau un atac cerebral fatal. Potrivit procedurii strandard, rudele trebuie anunțate oficial de către unul dintre polițiștii care lucrează în dosar.

Sursele citate au precizat că urmașii victimelor vor fi chemați la sediul Poliției pentru a fi audiați în legătură cu ultimele discuții e care le-au purtat cu cei care au pierit în incendiu.

Anchetatorii urmăresc să afle orice element care ar putea avea legătură cu incidentul, mai ales că, din perspectiva ofițerilor de poliție, rudele sunt, practic, ultimele persoane care au stat de vorbă cu victimele.

Rudele victimelor vor discuta cu polițiștii despre condițiile de spitalizare

În plus, tot rudele ar putea relata dacă au observat vreo neregulă vizavi de condițiile de spitalizare ori în comportamentul vreunui membru al echipei medicale.

Tot cu ocazia audierilor, polițiștii vor stabili și dacă urmașii celor morți în incendiu se constituie părți civile.

Zece oameni au murit și alți șapte au fost grav răniți, sâmbătă seară, după ce la secția ATI, unde erau intubați bolnavii de COVID-19 care aveau nevoie de oxigen, a izbucnit un incendiu.

Anchetatorii bănuiesc că nenorocirea s-a produs din cauza unei defecțiuni la instalația electrică, însă nu s-a stabilt deocamdată dacă este vorba despre un scurtcircuit apărut la priză ca urmare a suprasolicitării instalației electrice sau a fost un scurtcircuit apărut în interiorul unui injectomat. Atât pacienții decedați, cât și cei răniți, erau bolnavi în stare gravă de Covid-19 și erau intubați la terapie intensivă.

Medicul de gardă, Cătălin Denciu, a suferit arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului după ce a intrat în foc pentru a-și salva pacienții. Doctorul Denciu a fost transferat, duminică dimineață la spitalul militar Regina Maria Astrid din Belgia, specializat în tratamentul pacienților arși, la care au fost tratați, cu cinci ani în urmă, mai multe victime ale incendiului izbucnit în clubul Colectiv.