Salonul morții va fi reconstituit în mărime naturală. Specialiștii vor să înțeleagă exact cum a fost posibilă tragedia de la spitalul din Piatra Neamț (EXCLUSIV)

Salonul morții va fi reconstituit în mărime naturală. Specialiștii vor să înțeleagă exact cum a fost posibilă tragedia de la spitalul din Piatra Neamț (EXCLUSIV)
Sursa FOTO/ISU Neamț
Publicat: 15/11/2020, 12:51

Salonul în care zece oameni au murit și alți șapte au fost grav răniți, după ce au ars de vii în secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, va fi reconstituit, în mărime naturală, la Petroșani, pentru ca specialiștii să poată stabili cu exactitate cum a fost posibilă tragedia. Anchetatorii au procedat în același mod și acum zece ani, în urma incendiului de la Maternitatea Giulești, din Capitală.

Anchetatorii nemțeni continuă cercetarea la fața locului în salonul în care funcționa secția de ATI la care  erau internate persoanele infectate cu COVID-19 și care necesitau intubare. Potrivit unor surse judiciare, aceștia ridică toată aparatura și inclusiv funigine.

Sursele citate au declarat, pentru Gândul.ro, că tot ce se ridică din acest adevărat salon al morții, va fi transportat la sediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Aniexplozivă (INSEMEX).

Acolo, spun anchetatorii, salonul va fi reconstituit în mărime naturală, cu paturi și aparatură, exact așa cum a fost înainte de incendiu. În acest fel, specialiștii vor încerca să stabilească, cu precizie cât mai mare, ce s-a întâmplat sâmbătă seara, când a avut loc explozia în urma căreia zece bătrâni au murit arși de vii, în chinuri groaznice, iar alte șapte persoane, între care și medicul de gardă care a încercat să intervină, au suferit răni grave.

La fel s-a procedat și acum zece ani, după ce, în urma unui incendiu izbucnit într-un salon al Maternității Giulești, unde se aflau mai multe incubatoare, șase bebeluși născuți prematur au murit iar alți cinci au fost grav răniți.

Specialiștii vor face mai multe simulări

Atunci, după ce au reconstituit salonul exact așa cum a fost înainte de incident, peste 30 de specialiști ai INSEMEX au făcut o serie de simulări în urma cărora s-a putut stabili cu exactitate ce s-a întâmplat acolo. Ulterior, inginerii institutului au înaintat procurorilor Parchetului General care au coordonat ancheta un raport de expertiză tehnică care s-a întins pe numai puțin de 700 de pagini.

Anchetatorii bănuiesc că nenorocirea s-a produs din cauza unei defecțiuni la instalația electrică, însă nu s-a stabilt deocamdată dacă este vorba despre un scurtcircuit apărut la priză ca urmare a suprasolicitării instalației electrice sau a fost un scurtcircuit apărut în interiorul unui injectomat. Atât pacienții decedați, cât și cei răniți, erau bolnavi în stare gravă de Covid-19 și erau intubați la terapie intensivă.

Medicul de gardă, Cătălin Denciu, a suferit arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului după ce a intrat în foc pentru a-și salva pacienții. Doctorul Denciu a fost transferat, duminică dimineață la spitalul militar Regina Maria Astrid din Belgia, specializat în tratamentul pacienților arși, la care au fost tratați, cu cinci ani în urmă, mai multe victime ale incendiului izbucnit în clubul Colectiv.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”