Ce bea Irina LOGHIN în fiecare dimineață, pentru a-și păstra sănătatea intactă. „M-am învățat cu el”

Publicat: 15 11. 2023, 11:49
Cântăreața de muzică populară Irina Loghin (FOTO: Ciprian Sterian - Mediafax Foto)

Ceaiul pe care celebra cântăreață de muzică populară Irina Loghin îl bea în fiecare dimineață este recomandat pentru orice boală și te menține în formă.

Artista Irina Loghin spune că totul vine de la alimentație, de la crudități. În fiecare dimineața, îndrăgita interpretă a folclorului românesc bea un ceai de cătină.

Ea dă cătina prin blender, o strecoară și o bea. Cătina este cea mai bună, spune Irina Loghin.

Cătina, un miracol la îndemâna oricui

Cătina este considerată una din cele mai valoroase plante medicinale din lume.

Frunzele, florile, semințele și fructele sale sunt lăudate pentru proprietățile lor, fiind folosite de sute de ani pentru realizarea a tot felul de preparate, de la gemuri și sucuri până la remedii naturiste sau produse cosmetice.

Conținutul de vitamine, minerale și substanțe active o transformă într-un element perfect pentru o dietă optimă. Consumul de ceai de cătină este una din metodele prin care poți beneficia de proprietățile acestei plante.

5 preparate delicioase pe bază de cătină

Sirop de cătină

Ingrediente

3 kilograme de cătină proaspătă un kilogram de miere polifloră

Mod de preparare

Se spală mai întâi fructele, se lasă la uscat și apoi se dau prin blender. Pentru ca siropul să nu aibă impurități sau coji mai mari, rămase întregi, pasta obținută se strecoară cu ajutorul unei site de paste. Apoi se adaugă mierea și se amestecă bine. Pentru a evita oxidarea, în prepararea siropului de cătină trebuie folosite doar instrumente din sticlă și din lemn. Produsul final se poate păstra la frigider și se poate consuma atât de adulți, cât și de copii.

Dulceață de cătină

Ingrediente

3 kilograme de cătină proaspătă
un kilogram de miere polifloră

Mod de preparare

Se spală mai întâi fructele, se lasă la uscat și apoi se dau prin blender. Pentru ca siropul să nu aibă impurități sau coji mai mari, rămase întregi, pasta obținută se strecoară cu ajutorul unei site de paste. Apoi se adaugă mierea și se amestecă bine. Pentru a evita oxidarea, în prepararea siropului de cătină trebuie folosite doar instrumente din sticlă și din lemn. Produsul final se poate păstra la frigider și se poate consuma atât de adulți, cât și de copii.

Gem de cătină

Ingrediente

un kilogram de cătină proaspătă
750 de grame de zahăr

Mod de preparare

Mai groase decât dulcețurile, gemurile se prepară cu o cantitate mai mică de zahăr și fierbând compoziția până se îngroașă. Apoi, se pune în borcane, se sterilizează și se poate consuma simplu, pe pâine, sau în compoziția diferitelor prăjituri.

Ceai de cătină

Ingrediente

cătină uscată la cuptor
apă clocotită
zahăr sau miere

Mod de preparare

Ceaiul de cătină se prepară din fructe uscate, date prin râșnița de cafea. Este important ca uscarea fructelor de cătină să nu se facă direct la soare, ci în cuptorul încins, după ce ai stins focul. După deshidratare, fructele de cătină se toacă bine și se pot folosi pentru infuzii ca orice alt tip de ceai. Licoarea obținută se îndulcește cu zahăr sau miere, după gust, ori se bea ca atare.

O infuzie de cătină se poate prepara și din fructe proaspete, doar că în acest caz, pentru un plus de gust, înainte de adăugarea apei clocotite este nevoie ca fructele să se zdrobească bine. În comparație cu infuzia de cătină uscată, cea de cătină proaspătă este mai acrișoară, dar la fel de savuroasă și sănătoasă.

Cheesecake cu fructe de cătină

Ingrediente

Umplutura

100 de grame cătină proaspătă
250 de grame de brânză mascarpone
o lingură de miere
o lingură de zahăr pudră
o lingură de zeamă de lămâie

Crusta

50 de grame de biscuiți simpli
o lingură de zahăr pudră
o lingură de cacao neagră
o lingură de nuci
50 de grame de unt

Sos

50 de grame de cătină
două linguri de zahăr
amidon de porumb

Mod de preparare

Pentru crustă, se toacă mărunt toate ingredientele solide, se amestecă bine într-un bol și peste ele se adaugă unt topit ca să se lege. Apoi, compoziția obținută se întinde bine pe o tavă de prăjituri și se lasă la răcit.

Umplutura acestui cheesecake se prepară din suc de cătină proaspăt stors, amestecat cu brânza, zahărul și mierea mixate împreună, în prealabil. La final, spuma obținută se adaugă peste crustă, iar prăjitura se lasă câteva ore la răcit, în frigider. Odată închegat, cheesecake-ul se poate servi simplu, sau cu un sos de cătină preparat din cătină, zahăr și amidon, încălzite la foc mic, până la închegare. De asemenea, pentru decor, se pot folosi și câteva boabe proaspete de cătină, nuci și alune, sau chiar frunze de mentă pentru o combinație inedită de arome.