Cum s-a lăsat Dan Spătaru de BĂUTURĂ. Discuția cu un măturător i-a schimbat viața: „La bețivul ăla?”

Publicat: 02 10. 2023, 10:02

Dan Spătaru, interpretul celebrei piese „Drumurile noastre”, s-a născut la 2 octombrie 1939 la Aliman, o așezare de pe malul Dunării, dar adolescența și-a petrecut-o la Medgidia.

Dan Spătaru a cunoscut succesul, dar și decăderea, după ce a căzut în patima alcoolului, viciul care i-a creat numai probleme.

Artistul a reușit însă să renunțe la alcool, după cum a declarat într-un interviu din 1995, după o întâmplare aparent banală.

În timp ce era băutor, Dan se plimba noaptea pe străzi, de unul singur. La un moment dat, acesta s-a întâlnit cu un măturător, pe care l-a întrebat dacă ar vrea un bilet la un spectacol cu Dan Spătaru. Neștiind cu cine vorbește, măturătorul i-a răspuns: „Le bețivul ăla?”

Acesta a fost momentul de cotitură care l-a determinat pe Dan Spătaru să renunțe la alcool.

În ultimii doi ani de viață, marele artist, interpret al unor șlagăre precum „Drumurile noastre toate”, „Țărăncuță” și „Magistrala albastră”, a avut probleme de sănătate, iar starea sa fizică era tot mai precară.

În timpul unui turneu în Germania, Dan Spătaru suferise o criză puternică de stomac și a avut nevoie de o operație. Pentru că rezultatul nu a fost unul pozitiv, Dan Spătaru a mai fost supus unei alte intervenții chirurgicale, la Spitalul Militar Central din Capitală. A fost vorba despre o operație de colecist.

Marele artist Dan Spătaru a murit la 8 septembrie 2004. Inima i-a cedat, iar dimineața, imediat după ce s-a trezit din somn, a făcut stop cardiac.

„Tatal meu a murit dimineata, la ora 7.00. A fost un stop cardiac. Din nenorocire, nici nu am avut cum sa vorbim cu el, pentru ca totul a fost foarte rapid. A murit aproape imediat dupa ce s-a trezit din somn. In ultima vreme, nu pot spune ca a avut o perioada prea fericita, suferise multe interventii chirurgicale dureroase”, spunea fiica lui Dan Spătaru la acea dată.

Dan Spătaru, orfan de mamă

Dan Spătaru s-a născut la 2 octombrie 1939 la Aliman, o așezare de pe malul Dunării, dar adolescența și-a petrecut-o la Medgidia.

Dan a copilărit la Aliman până la vârsta de 12 ani, când a fost trimis la Medgidia, alături de sora lui, Puica.

Cei doi copii rămăseseră orfani de mamă, iar dorința Gherghinei Spătaru a fost ca Dan și Puica să meargă la școală.

Băiatul s-a deprins nu doar cu cartea, dar și cu sportul și muzica. Dacă nu fotbalul, întrerupt din cauza unei afecțiuni fizice, a fost afirmarea studentului de la Educație Fizică și Sport, muzica a fost cea care l-a consacrat pe Dan Spătaru în inimile tuturor românilor.

Piesele sale, scrie de Camelia Dăscălescu, Temistocle Popa, Ion Vasilescu sau Cornel Fugaru, l-au făcut nemuritor: „Ţărăncuţă, ţărăncuţă“, „Măicuţă, îţi mulţumesc“, „Trecea fanfara militară“, „Nu m-am gândit la despărţire“, „Nici o lacrimă“, „Să cântăm, chitara mea“, „Te aşteaptă un om“, „Vorbeşte lumea că-s ştrengar“, „În rândul patru“, „Tu, eu şi-o umbrelă“, „La 5 şi jumătate, la Universitate“, „De vrei să ştii ce înseamnă să fii român“ (Trofeul de la Mamaia – Creaţie 1986).

Din 1984, de când a cântat-o prima dată cu timbrul său aparte, „Drumurile noastre” ale lui Dan Spătaru au captivat audiența, care a declarat-o în 2004 „Cea mai frumoasă piesă românească din toate timpurile”.

În anul 2014, trupa olandeză BZN i-a adus un omagiu marelui Dan Spătaru, interpretând, în melodia sa, pasaje în engleză.

Dan Spătaru deține și un record, după ce a fost aplaudat în Cuba timp de 16 minute și 19 secunde, scrie adevărul.ro.

Sursa foto: youtube