Ultima dintre liderele opoziției din Belarus care a mai rămas în țară ar fi fost răpită

Publicat: 07 09. 2020, 18:01
Ultima dintre liderele opoziției din Belarus care a mai rămas în țară ar fi fost răpită. Sursa foto: Profimedia

Maria Kolesnikova, una dintre cele trei lidere ale opoziției din Belarus și singura dintre ele care a mai rămas în țară, a fost răpită de mai mulți bărbați mascați în centrul capitalei Minsk, potrivit unor martori citați de presa bielorusă.

Kolesnikova, în vârstă de 38 de ani, este una dintre cele trei femei din cadrul opoziției care l-au contestat pe actualul președinte, Aleksandr Lukașenko, luna trecută, în cadrul alegerilor prezidențiale din această țară, alături de Svetlana Tikhanovskaya, care a și candidat pentru funcția de președinte și care se află în Lituania în acest moment și de Veronika Țepkalo, care se află în exil în Polonia, potrivit The Moscow Times.

Potrivit martorilor, mai mulți bărbați îmbrăcați în civil și cu măști pe față ar fi capturat-o pe Kolesnikova și ar fi urcat-o cu forța într-un microbuz.

Incidentul s-ar fi petrecut în apropierea Muzeului Național de Artă de la Minsk.

Poliția din capitala Belarusului a anunțat că anchetează informațiile cu privire la răpirea opozantei. Ulterior, Poliția de la Minsk a declarat pentru RIA Novosti că nu a reușit momentan să confirme informațiile.

Consiliul de coordonare din Belarus, organismul instituit pentru a superviza un eventual transfer al puterii către Tikhanovskaya, care a revendicat victoria în alegeri, a declarat că a pierdut legătura cu Kolesnikova.

„Putem doar presupune, dar este evident că autoritățile fac tot ce pot pentru a împiedica munca noastră pe cât posibil”, a declarat Pavel Latușko, fost ministru al Culturii și membru al consiliului, pentru Interfax.

Dispariția opozantei a avut loc la mai puțin de 24 de ore după ce peste 100.000 de bieloruși au ieșit din nou în stradă, pentru al patrulea weekend la rând, pentru a protesta față de rezultatul alegerilor din 9 august, câștigate de Lukașenko și despre care protestatarii și membrii opoziției susțin că ar fi fost fraudate.

Situația din Belarus rămâne tensionată

În Belarus au izbucnit proteste masive după scrutinul prezidenţial desfăşurat pe 9 august. Opoziţia contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul a fost fraudat.

Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.

Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Peste 7.000 de persoane au fost arestate, iar cel puțin cinci au murit. Multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.