ULUITOR. S-au înregistrat 38 de grade în cel mai friguros loc din lume

Publicat: 22 06. 2020, 12:02
Vremea este extrem de călduroasă în Siberia

Termometrele din oraşul rus Verhoiansk, din Siberia Orientală, au indicat 38 de grade Celsius, au raportat luni surse meteorologice din Rusia.

 Verhoiansk, alături de Oymyakon, sunt cunoscute drept cele mai friguroase locuri de pe planetă, unde temperaturile pot coborî sub valoarea de minus 67 de grade Celsius, scrie Agerpres.

Potrivit autorităţilor, situaţia actuală din Verhoiansk, unde temperaturile ridicate au fost înregistrate în acest weekend, este cauzată de un ”anticiclon estic”.

În acelaşi timp, serviciul meteorologic din Iacuţia, unde sunt situate cele două localități, a amintit că în această parte a Siberiei valorile de temperatură pot ajunge până la 30 de grade Celsius în timpul verii, însă această situaţie se manifestă în mod normal în iulie, nu în iunie.

Temperaturile vor scădea la 15 grade

„În curând, totul va reveni la normal (…), iar temperaturile din Verhoiansk vor scădea la 15 grade; în plus, este probabil ca în localitate să se înregistreze precipitaţii sub formă de lapoviţă”, a declarat meteorologul-şef la nivel de regiune Tatiana Marshalik, citată de agenţia RIA Novosti.

Săptămâna trecută, serviciul rus de meteorologie a avertizat că în zilele următoare temperaturile din Siberia vor depăşi cu peste zece grade valorile normale din această zonă, iar dacă situaţia va persista, riscul de incendii forestiere în regiune va creşte.

Temperaturi record în regiunile polare

În luna mai, temperaturile de suprafață din anumite părți ale Siberiei au fost cu până la 10 grade Celsius peste medie, conform Serviciului de Schimbare Climatică Copernicus (C3S) al UE. Martin Stendel, de la Institutul Meteorologic Danez, a declarat că temperaturile anormale ale lunii mai observate în nord-vestul Siberiei vor avea loc probabil doar o dată în 100.000 de ani, fără încălzirea globală cauzată de oameni.

Temperaturile ciudate au fost legate de focuri de vegetație, dar și de alte fenomene conjucturale, cum ar fi o revărsare uriașă de ulei. La scară globală, căldura sibiană contribuie la stabilirea unui nou record de căldură la nivel mondial, în ciuda unei reduceri temporare a emisiilor de carbon din cauza pandemiei de coronavirus.

Temperaturile din regiunile polare sunt în creșterea cea mai rapidă, spun experții climatici, deoarece curenții oceanici transportă căldura către poli, iar fenomenul este accentuat de gheața reflectorizantă și de zăpada care se topește.