Florin Cîţu: România are un grad de îndatorare mic

Publicat: 25 05. 2021, 10:44
Florin Cîţu: România are un grad de îndatorare mic / Foto: Florin Cîțu, Facebook

Premierul Florin Cîțu a declarat că gradul de îndatorare al României nu este unul mare, aşa cum spune opoziţia, astfel ne putem împrumuta şi chiar cu dobânzi mici.

„Nu e adevărat că avem un grad mare de îndatorare. Relativ la ce e în UE, suntem ok, puţin sub pieţele emergente, dar în ce priveşte UE, mult sub gradul de îndatorare faţă de celelalte ţări.

De aceea, România îşi permite să se împrumute şi chiar la dobânzi foarte mici.

Tocmai de aceea, vrem să luăm şi putem lua împrumuturi prin PNRR, pentru că avem un grad de îndatorare foarte mic.

Iar ceea ce a spus agenţia de rating Standards and Poor’s a fost foarte clar.

S-a schimbat perspectiva de la negativ la stabil, urmează şi pozitiv”, a afirmat, marţi, premierul Florin Cîţu, la Radio Guerilla.

Cîţu a mai spus că toate pierderile cauzate de pandemia de COVID-19 au fost recuperate.

„Am reușit să recuperăm tot ceea ce am pierdut în pandemie. Avem creștere economică, suntem printre singurele țări din Europa, pentru că restul țărilor au avut parte de o scădere economică, noi în același timp am crescut.

Eu zic că ceea ce a fost mai rău a trecut, dar este adevărat că vor exista ajustări.

Aproape toate instituțiile internaționale și-au rezivuit prognoza pentru România și vom avea o creștere economică între 6% și 9%.

Există foarte multe resurse în economie nefolosite și asta îți permite să mergi mai departe. De obicei, în perioade de genul ăsta urmează un boom economic, dacă ne uităm la precedentele crize”, a spus Florin Cîțu.

Cîţu: Un comitet interministerial va urmări derularea PNRR

Un comitet interministerial va urmări, la care vor fi invitate şi patronatele şi sindicatele, va urmări derularea PNRR, a anunţat marţi premierul Florin Cîţu la Radio Guerilla. „Programul nu are culoare politică”, a spus prim-ministrul.

Cîţu spune că până în 2027 România poate accesa 29,2 miliarde de euro prin PNRR şi 46 de miliarde de euro reprezentând fonduri europene. ”Trebuie să luîm aceşti bani”, a spus premierul.

Premieurl spune că în PNRR trebuie să intre proiecte mature, care să aibă deja studii de fezabilitate întocmite, alături de o componentă de digitalizare şi una verde, lipsa acestora fiind şi explicaţia pentru proiectele care nu au intrat în plan.

Cîţu spune că primul spital cu finanţare PNRR va apărea în 2023 – 2024, avansând ideea unei finanţări din surse multiple. „Poţi să construieşti o anumită aripă sau o componentă a unui spital prin PNRR şi celelalte prin fonduri europene…Niciun spital de stat nu a fost construit în ultimii treizeci de ani. Primul spital va fi gata până în 2023-2024 cu finanţare PNRR. Vor fi mai multe, sunt mai multe care intră în PNRR”, a spus Cîţu.