FMI îndeamnă guvernele lumii la cheltuieli cât mai multe în plină pandemie Covid-19

Publicat: 14 10. 2020, 18:59

FMI îndeamnă guvernele lumii la cheltuieli cât mai multe în plină pandemie Covid-19. De fapt, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a avertizat că oprirea cheltuielilor destinate combaterii pandemiei de coronavirus ar putea avea consecinţe grave pentru economia globală!

Șefa FMI este de părere că statele lumii ar trebui să investească în proiecte „verzi” şi în infrastructura digitală pentru a stimula productivitatea şi veniturile, adăugând că este imperativ ca ţările cu venituri reduse să fie ajutate să facă faţă poverii datoriilor mari astfel încât să poată să îşi menţină sprijinul pentru cetăţenii lor.

În ultimele luni, imaginea de ansamblu a devenit mai puţin sumbră, dar cu toate acestea ne aşteptăm în continuare la cea mai gravă recesiune globală de după Marea criză economică”, a declarat Kristalina Georgieva într-o conferinţă de presă ținută cu prilejul reuniunilor anuale ale FMI şi Băncii Mondiale. „La 9 luni de la debutul pandemiei, ne confruntăm în continuare cu o criză care a provocat peste un milion de decese şi a aruncat economia în marşarier, conducând la o creştere bruscă a şomajului, sărăciei şi a riscului apariţiei unei generaţii pierdute în ţările cu venituri reduse”, a adăugat șefa FMI.

FMI anunță revenirea economiei în 2021

Cele mai recente prognoze ale FMI vorbesc despre o revenire parţială şi inegală a economiei mondiale în 2021, când PIB-ul global ar urma să înregistreze un avans de 5,2%. Totuși, Kristalina Georgieva avertizează că în continuare rămân riscuri semnificative, inclusiv de pe urma exploziei numărului de cazuri de persoane infectate.

Dacă măsurile de sprijin vor fi retrase prea devreme există riscul unor pagube serioase”, a conchis directorul general al FMI.

Potrivit estimărilor FMI, guvernele din întreaga lume au injectat deja 12.000 de miliarde de dolari în economie, ceea ce a majorat deficitele bugetare cu nouă puncte procentuale şi a pus datoria publică globală pe o traiectorie care o va duce peste pragul de 100% din PIB (prognoză pentru 2022).