Transgaz a dat lovitura: faza I a proiectului BRUA, finalizată!

Publicat: 24 11. 2020, 12:07
Actualizat: 24 11. 2020, 12:07
Transgaz a dat lovitura: faza I a proiectului BRUA, finalizată! / Sursa FOTO: https://energy-center.ro

Transgaz a dat lovitura: anunț oficial privind finalizarea, înainte de termen, a primei faze a proiectului BRUA! „Un mare succes al Transgaz”, apreciază conducerea Petrom, în timp ce Ministerul Economiei insistă pe avantajele pe care le va avea România.

Proiectul BRUA va asigura transportul de gaz din Marea Caspică spre piețele din Europa Centrală și de Est.

OMV Petrom face, deja, planuri de export

Finalizarea conductei BRUA este un mare succes, în condiţiile în care acest gazoduct este esenţial pentru securitatea energetică a României, apreciază Christina Verchere, CEO al OMV Petrom. BRUA este un mare succes al Transgaz, este fundamental faptul că gazoductul a putut să fie finalizat, fundamental pentru securitatea energetică a României. Ne gândim în primul rând la exporturi, dar şi la importuri, astfel încât piaţa să fie aprovizionată la cel mai bun nivel”, a spus ea.

Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a vorbit la evenimentul online „The Romanian International Gas Conference” despre importanța gazoductului BRUA:Proiectul BRUA faza I este finalizat, atât conducta, cât şi staţiile de comprimare. BRUA va duce la diversificarea surselor de aprovizionare şi la consolidarea securităţii energetice. De asemenea, va permite fluxul de gaze de pe platforma Mării Negre. Este o realizare foarte mare pentru România şi Uniunea Europeană”.

Ce avantaje aduce gazoductul BRUA

Proiectul BRUA, declarat de Comisia Europeană ca fiind de importanţă strategică, are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum şi facilitarea transportului de gaz caspic către pieţele din Europa Centrală şi de Est. Faza I asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Ungaria.

Tronsonul românesc al conductei ar fi trebuit finalizat în decembrie 2020, dar Transgaz l-a terminat înainte de termen. BRUA a necesitat o investiţie totală de 480 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro reprezintă un grant acordat de Comisia Europeană.