Cifrele care dau peste cap așteptările privind cursurile direct din băncile școlii. Angajații care au copii își doresc asta

Publicat: 27 08. 2020, 15:09
Actualizat: 27 08. 2020, 15:14
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Manager de spital, despre începerea școlii: Abia acum vom descoperi la nivel mondial ce înseamnă impactul coronavirusului în rândul tinerilor și copiilor. Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ

În ciuda contextului epidemiologic actual, mai bine de 45% dintre angajații care au copii își doresc ca noul an școlar să se desfășoare normal, iar elevii să înceapă cursurile direct din băncile școlii.

Aproape o treime din respondenții unui sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs (29%) preferă un sistem de învățământ hibrid, care să îmbine orele în sala de clasă cu cele online, de acasă.

În contrapartidă, numai 25% cred că școala ar trebui să se desfășoare deocamdată exclusiv online, pentru siguranța elevilor și a familiilor acestora.

Chiar și în atare condiții, circa jumătate dintre angajații care au răspuns sondajului BestJobs sunt îngrijorați de lipsa de claritate privind cum va arăta anul școlar, cu nici trei săptămâni înainte de începere, și se tem că acest an va fi unul de sacrificiu educațional pentru copii.

Alți 47% dintre cei intervievați speră ca școlile să nu se transforme în focare de COVID-19 și 40% sunt îngrijorați de o eventuală îmbolnăvire a celor mici, ceea ce ar pune în pericol și restul membrilor familiei. Sunt însă și părinți îngrijorați că nu vor putea merge la serviciu din cauză că unitățile de învățământ ar putea să nu se deschidă (14,8%).

Doar jumătate dintre părinți recunosc că au ce le trebuie, astfel încât copii lor să învețe de la distanță

În cazul în care anul școlar va avea o componentă online, jumătate dintre părinții care au participat la cercetarea în cauză recunosc că au tot ce le trebuie pentru a putea asigura copilului cadrul optim pentru cursuri online.

Puțin peste 31% afirmă însă că dispun doar parțial de instrumentele necesare școlii online – dispozitiv electronic, internet și spațiu dedicat de lucru -, în timp ce 19,3% spun că nu le pot asigura celor mici un cadru propice pentru școala de acasă.

Mai mult, școala online ridică probleme pentru 31,1% dintre respondenți și pentru că nu au cu cine să lase copiii acasă, alți 30,5% spun că se văd nevoiți să lase copiii să-și ocupe singuri timpul cu activitățile școlare, iar 19,5% spun că vor cere ajutorul bunicilor.

De altfel, dacă școala va continua online, cei mai mulți dintre angajații-părinți (46,5%) consideră că angajatorul ar trebui să-i lase să lucreze de acasă, în timp ce 25% ar prefera să li se reducă programul de lucru, astfel încât să se poată ocupa și de activitățile școlare ale copiilor.

Cei mai mulți respondenți recunosc că, în România, școala online nu permite accesul egal la educație pentru toți copiii (52%), iar sistemul de educație din țară nu este adaptat pentru predarea materiilor școlare la distanță (45,6%). Aproape jumătate (48%) dintre salariații care au răspuns sondajului Bestjobs s-au declarat nemulțumiți de experiența orelor susținute online pe timpul stării de urgență și consideră că elevii au învățat mai puțin decât dacă ar fi continuat să meargă la scoală. În plus, o altă realitate adusă în discuție de părinți este că cei mici au nevoie de socializare și contact direct cu alți copii (44%).

Organizarea anului școlar, încă neclară părinților

La nici trei săptămâni distanță de începerea noului an școlar, majoritatea părinților participanți la studiu, respectiv 60,27%, nu sunt siguri că au înțeles corect din informările oficiale și afirmă că nu le este clar în ce condiții se vor relua cursurile.

Din perspectiva lor, e nevoie totodată de măsuri solide din partea autorităților pentru siguranța elevilor în acest an școlar, dat fiind contextul epidemiologic actual. Astfel, 47,4% dintre respondenții la sondaj sunt de părere că toate instituțiile de învățământ trebuie dotate cu materialele sanitare și de igienă corespunzătoare, alți 42,4% menționează pregătirea cadrelor didactice pentru predare online, iar puțin peste 40% vorbesc despre investiții în extinderea spațiilor de învățământ, astfel încât să poată fi asigurată distanțarea necesară între copii.

De asemenea, 33,7% dintre salariați punctează faptul că autoritățile locale ar trebui să asigure tablete sau laptopuri și acces la internet tuturor elevilor, astfel încât școala online să se desfășoare în condiții optime, în timp ce 21,8% vorbesc despre reglementarea sistemului de învățare de acasă (homeschooling).

Doar 1,5% dintre angajații cu copii de școală care au răspuns sondajului Bestjobs consideră că autoritățile sunt îndeajuns de pregătite pentru începerea noului an școlar în actualul context.

Sondajul a fost efectuat în perioada 12-24 august 2020, pe un eșantion de 1.344 de utilizatori de internet din România.